Mićić: aktivnosti na preko dvadeset projekata u 2019. :: Semberija INFO ::

 

Mićić: aktivnosti na preko dvadeset projekata u 2019.


Gradska uprada Grada Bijeljina planira da u ovoj godini radi na preko dvadeset značajnih projekata, od kojih su neki već započeti i u tekućoj godini treba da budu završenineki će biti pokrenuti, a za neke je neophodna i podrška Vlade Republike Srpske, najavio je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Mićo Mićić.

Kao projekt
e koji će ove godine biti završeni, Mićić je naveo izgradnju kanalizacionog sistema gasifikikaciju, kao i izgradnju nove zgrade Centra za socijalni rad sa Dnevnim centrom za djecu sa posebnim potrebama.
- Završna faza izgradnje kanalizacije, projekta koji je počeo da se realizuje 2007. godine, odnosi se na jugoistočni dio 
Bijeljine i naselje Bogdanovića plac, što bi trebalo da bude gotovo do polovine godine. Takođe, u prvoj polovini godine Centar za socijalni rad trebalo bi da počne sa radom u novom objektu. Očekujemo da ćemo do početka nove grejne sezone dovesti gas u Bijeljinu - istakao je Mićić.

On je informisao javnost da će u martu ove godine biti 
isplaćena poslednja rata kredita za izgradnju Centra za visoko obrazovanje, čime će biti rasterećen gradski budžet.
- U planu je i postavljanje reflektora i izgradnja terena sa vještačkom travom na Gradskom stadionu, u saradnji sa Fudbalskim savezom BiH.  Zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije u planu je izgradnja 50 stanova za socijalne kategorije, da bi bili raspušteni kolektivni centri - najavio je prvi čovjek Bijeljine, podsjećajući da je i usvajanje Prostornog plana Grada Bijeljina i Regulacionog plana „Centar Grada“ planirano za mjesec mart.

Osnivanje Poljoprivrednog savjeta i koordinacija u pripremi Akcionog plana ruralnog razvoja, odnosno, apliciranju za sredstva iz IPA fondova pružiće nove mogućnosti za Grad i poljoprivrednike pri korišćenju donatorskih sredstava.

Mićić je najavio i početak realizacije novih projekata, kao što su izmještanje Vatrogasnog doma , za šta je obezbjeđeno građevinsko zemljište u blizini obilaznice.
- Planiran je početak aktivnosti na izgradnji nove sportske hale koja bi mogla da primi nekoliko hiljada gledalaca , kao i javne garaže u Ulici 27. marta - najavio je gradonačelnik Bijeljine, dodajući da je u planu i izgradnja nove kasete na „Eko-depu“, kao i nastavak radova na regulaciji kanala Dašnica i uređenje obala kanala kroz Bijeljinu.

- Nastavićemo eksproprijaciju zemljišta za izgradnju Drinskog nasipa, što je prioritet kada je riječ o zaštiti od poplava. Takođe, radićemo i na unapređenje infrastrukture u Poslovno-industrijskim zonama 2 i 4 - najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Govoreći o osnivanju Gradskog pozorišta „Semberija“ on je istakao da će Gradska uprava u toku godine  pokušati da kroz rebalans budžeta obezbijedi sredstva za ovu ustanovu kulture, a da će za potrebe Gradskog pozorišta biti korišćen prostor Centra za kulturu.

Govoreći o projektu izgradnje auto-puta na pravcu Banjaluka-Beograd, čija izgradnja je planirana preko teritorije Grada Bijeljina, gradonačelnik Mićić je ponovio da je podrška Beograda važna za unapređenje infrastrukture sa zapadne strane Drine.
- Zahvalni smo Republici Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću za podršku razvoju Republike Srpske, a prije svega za podršku razvoju Semberije, a auto-put je samo najnoviji primjer podrške - bio je jasan Mićić.

On je naveo da očekuje i podršku Vlade Republike Srpske kada je riječ o projektima izgradnje auto-puta, Drinskog nasipa, ali i izmještanja autobuske stanice na novu lokaciju.
- Očekujemo pomoć Vlade i pri izgradnju sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu, kao i rekonstrukciji i proširenju Majevičkog obodnog i kanala Modran, što će zaštiti gradsko područje od eventualnih poplava - naveo je gradonačelnik, dodajući da očekuje i podršku za vraćanje AD „Grad“ u nadležnost lokalne zajednice, s obzirom na to da je ovo jedinstven primjer da Vlada upravlja stočnom i kvantaškom pijacom u nekoj lokalnoj zajednici.

Na današnjoj konferenciji Gradonačelnik je podsjetio da je zahvaljujući gradskom Odsjeku za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije obezbijeđeno oko 800.000 konvertibilnih maraka donacija u 2018. godini što je, uz učešće Grada od oko 200.000 KM, omogućilo realizaciju sedam projekata.
- Glavni rezultati ovih projekata su 35 novozaposlenih, zahvaljujući samozapošljavanju i prekvalifikaciji, uvođenje novog smjera frizera u Poljoprivrednu i medicinsku školu, kao i izgradnja inkluzivnog dječijeg igrališta u Gradskom parku - podsjetio je Mićić.

Izvor: Grad Bijeljina/Jelena Šarenac Burić, master komunikolog