Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa u Bijeljini


U domovima zdravlja u Bijeljini i Gradišci danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. 
 
Cijena komercijalne vakcine je 26 KM, vakcinacija se vrši od 7.00 do 17.00 časova i termin se mora zakazati na broj telefona 055/415-150.
 
Direktor Doma zdravlja Danijela Đukin rekla je da su građani pokazali ogromno interesovanje za vakcinaciju i da su već zakazani termini za cijelu sedmicu.
 
"Dom zdravlja obezbijedio je dovoljne količine vakcine za komercijalnu upotrebu, ako bude potrebe za dodatnim količinama one će biti naručene", najavila je ona.
 
Prema riječima Đukinove, Dom zdravlja u Bijeljini dobio je i 1.000 vakcina protiv sezonskog gripa koje je obezbijedio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za određene kategorije stanovništva, koje su besplatne.
 
Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac rekla je Srni da vakcinacija protiv sezonskog gripa na području ovog grada počinje danas, te navela da su od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobili 700 doza besplatnih i 850 doza komercijalnih vakcina, koje će danas biti proslijeđene terenskim ambulantama.
 
Tepavčeva je navela da se za područje grada vakcinacija pacijenata koji imaju pravo na besplatnu vakcinu obavlja u ambulantama, a po komercijalnom principu u Higijensko-epidemiloškoj službi, te da se u terenskim ambulantama van grada obavlja vakcinacija pacijenata koji imaju pravo na besplatnu vakcinu i onih koji vakcinu plaćaju 26 KM.
 
"Pravo na besplatnu vakcinu imaju pacijenti na hemodijalizi i koji su završili terapiju, isulin-zavisni dijabetičari, pacijenti koji su kardiohirurški liječeni, djeca liječena od reumatske groznice sa poremećajima na srcu i oboljela od cistične fibroze, osobe oboljele od mišićne distrofije i multipla skleroze, te određeni broj zdravstvenih radnika", navela je Tepavčeva.
 
Ona je naglasila da se vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje radnicima u svim službama koje kroz svoj posao imaju kontakt sa većim brojem ljudi.
 
Tepavčeva je istakla da vakcinu protiv gripa ne mogu da prime osobe koje su trenutno inficirane virusom korona, kao i oni kojima je izrečena mjera izolacije, te da osobe koje su izliječene od kovida 19 mogu da prime vakcinu nakon mjesec dana od prvih simptoma oboljenja.

Izvor: Srna