Hanušić: Predmeti se rješavaju u optimalnim rokovima :: Semberija INFO ::

 

Hanušić: Predmeti se rješavaju u optimalnim rokovima


Osnovni sud u Bijeljini je 2018. godine riješio 16.740 predmeta, a na kraju godine neriješenih je ostalo 5.896, rekao je predsjednik ovog suda Aid Hanušić.

"Osnovni sud u Bijeljini je na početku prošle godine imao neriješenih 7.109 predmeta. Tokom godine evidentiran je priliv od 15.527 predmeta, a riješeno je 16.740 predmeta, tako da je na kraju 2018. ostalo neriješeno 5.896 predmeta, što je za 1.213 predmeta manje nego što je bilo na početku godine", pojasnio je Hanušić. 

On je na konferenciji za novinare rekao da je plan za prošlu godinu bio i rješavanje 3.481 predmeta, od čega je dvadeset i dvoje sudija riješilo 3.250 predmeta, odnosno 93 odsto na nivou suda, tako da je ostalo neriješenih sedam odsto predmeta. 

"Oko 74 odsto predmeta riješili smo u predviđenom roku, dok smo 42 odsto predmeta riješili u optimalnom roku. Kada smo rezultate rada predstavili kolegama iz Švedske bili su pozitivno iznenađeni, jer većinu predmeta rješavamo u optimalnim rokovima", izjavio je Hanušić. 

On je naveo da je u prošloj godini povećana i sudijska norma za oko 10 odsto. 

"Ovaj sud uspješno se nosi i sa problemom rješavanja `komunalnih` predmeta, među kojima su najbrojniji oni za neplaćanje televizijske takse", rekao je Hanušić i podsjetio da je u prošloj godini riješeno oko 28.000 takvih predmeta. 

Hanušić je istakao da je bijeljinski Osnovni sud, kao i drugi sudovi u Republici Srpskoj i BiH, suočen sa problemom nedostatka sudskih izvršitelja, prostora za rad i zastarjele opreme. 

"Uprkos tome, ocijenjeno je da je efikasnost rada ovog suda 86 odsto", rekao je Hanušić. 

Izvor: Info Bijeljina