Lovačko udruženja ''Semberija'' obilježava veliki jubilej :: Semberija INFO ::

 

Lovačko udruženja ''Semberija'' obilježava veliki jubilej


Lovačko udruženje ,,Semberija'' iz Bijeljine ove godine obilježava vrijedan jubilej - 100 godina postojanja. Centralna svečanost planirana je za 23. februar u restoranu ,,Grand''.
 
Udruženje gazduje sa 42.000 hektara lovišta, u kojem je zastupljena sitna lovna divljač – zec i fazan, ali i srneća divljač koja je posljednjih godina, uz pravilno gajenje i zaštitu, dostigla 1.100 jedinki.
 
,,Ova brojka je za mnoge samo misaona imenica jer su lovišta nakon ratnih dešavanja, u cijeloj Semberiji i šire, bez srneće divljači. Lovci Semberije iz vlastite fazanerije svake godine u lovište unesu više od 5.500 jedinki fazana različite starosti, koji se još neko vrijeme hrane u volijerama lovačkih sekcija, dok se priviknu na uslove života u prirodi'', poručili su iz Udruženja.


 
U protekloj godini lovci su izgradili stotinu visokih čeka i osmatračnica koje su raspoređene u svih 17 lovačkih sekcija, a u oktobru su kupljene tri lovačke kuće sekcijama Ljeljenča, Dvorovi i Amajlije, koje su uknjižene kao vlasništvo Lovačkog udruženja ,,Semberija''.
 
,,U lovište se svake godine iznesu četiri tone himalajske kamene soli, u oko 300 solila u svim lovačkim sekcijama. Tu su i brojna hranilišta za divljač koja su namjenski izgrađena u zimovnicima, a koja lovci svakodnevno nadgledaju. U svim lovačkim sekcijama iskopana su i pojila, kako bi u sušnom periodu voda bila dostupna'', istakli su u ovom udruženju.
 
Planovi za naredni period podrazumijevaju montažu dvije nabavljene automatske hranilice, čija će posjećenost biti praćena tokom cijele godine, a cilj je da ovakve hranilice budu postavljene u svim sekcijama.
 
,,Osim efikasne lovočuvarske i stručne službe, na raspolaganju nam je 10 lovačkih kamera koje po potrebi postavljamo na različita mjesta. Važno je istaći zalaganje svih ljubitelja lova, ali bismo naglasili imena dvojice ljudi koji uz saradnike uspješno vode Lovačko udruženje ,,Semberija'', a riječ je o predsjedniku Udruženja Vasiliju Saviću i predsjedniku Skupštine Lovačkog udruženja ,,Semberija'' Mići Mićiću'', zaključili su u Udruženju.    
 
 Semberske novine/A.Ljubojević