DARKO MILOŠEVIĆ, USPJEŠNI VOĆAR SA MAJEVICE :: Semberija INFO ::

 

DARKO MILOŠEVIĆ, USPJEŠNI VOĆAR SA MAJEVICE


Ova godina za majevičke i podmajevičke voćare bila je više nego dobra. Proljetni mraz je prorijedio rod, tako da smo imali izuzetan kvalitet šljive, krupne i zdrave plodove.

Nismo imali problema ni sa štetnicima i biljnim bolestima, kaže Darko Milošević, jedan od najvećih proizvođača šljive i jabuke sa područja Tutnjevca, na podmajevičkim brežuljcima. Milošević je i direktor preduzeća „Eko voće“ koje se bavi izvozom voća i unapređenjem voćarske proizvodnje na Majevici.


„ Mi smo najveći dio roda šljive plasirali na tržište Evropske unije. Bukvalno se tražila šljiva više. Zadovoljni smo ukupnim prinosima i zaradom. Orjentaciono je sa područja Lopara i Ugljevika ove godine izveseno oko 3.000 tona konzumne šljive. Moram napomenuti da zarade u voćarstvu nema bez izvoza“, kaže Milošević, ističući da je ove godine jabuka sa njegovih plantaža završila u hladnjačama i biće plasirana na domaće tržište.

„Ove godine u Evropi je jabuka dobro rodila, tako da nisu iskazivali interesovanje za uvoz jabuke. Uglavnom, oni uvoze sorte koje su im zanimljive, a ovo što mi proizvedemo završava na domaćem tržištu“.

Milošević ističe i podatak da je  ove godine oko 20 odsto ukupnog roda šljive završilo u rakijskim kazanima. Sretna okolnost je bila i u tome što nije bilo grada i gradonosnih oblaka koji su mogli da oštete šljivu, tako da su manje količine šljive prerađene u šljivovicu, nego inače.

Semberija info