Obuka u vezi sa PDV-om u poljoprivrednim gazdinstvima :: Semberija INFO ::

 

Obuka u vezi sa PDV-om u poljoprivrednim gazdinstvima


Poljoprivrednici koji su pristupili sistemu PDV-a mogu svakog mjeseca da ostvare pravo odbitka ulaznog poreza na nabavku sjemena, gnojiva, poljoprivredne opreme i izgradnju objekata, a to može posebno da pomogne proizvođačima koji tek uspostavljaju svoja gazdinstva, izjavio je Jozo Piljić iz Uprave za indirektno oporezivanje Tuzla.

Piljić je prije obuke koju je u Bijeljini organizovao Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, u saradnji sa gradskim Odjeljenjem za poljoprivredu, rekao novinarima da je ulaz u sistem PDV-a normalan slijed svakog proizvođača koji želi da ostvari bilo kakav podsticaj.

,,Osim sistema PDV-a, mi želimo da upozorimo poljoprivrednike da je neophodna precizna evidencija u ratrsko-povrtarskoj, stočarskoj i voćarskoj proizvodnji. Na osnovu te evidencije moći ćemo da vidimo kretanje dobara i usluga kako u nabavci, tako i u oblasti isporuke'', dodao je Piljić.

Mladen Lazić iz Golog Brda, koji proizvodi povrće na površini od 30 hektara, sistemu PDV-a je pristupio prije osam godina.

,,Taj potez je pozitivno uticao na moje poslovanje. Na primjer, ako sam kupio nešto za 10.000 KM, platio sam PDV u iznosu od 1.700 KM, sve ukupno 11.700 KM. S druge strane, nekom lancu marketa sam te svoje proizvode prodao za 11.700 KM, pa sam anulirao PDV. Na taj način iznos od 1.700 KM ostaje u mom domaćinstvu'', pojasnio je Lazić.