Festival muzike u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Festival muzike u Bijeljini


Bijeljina iz godine u godinu postaje grad sa bogatim kulturnim dešavanjima. Pored brojnih kulturnih manifestacija u martu nas očekuje i četvrti po redu IV Internacionalni festival muzike „Primavera“ koji će biti održan  od 21. do 24. marta u Etno - selu „Stanišići“, a u organizaciji Udruženja građana „Muzički umjetnici Semberije“.

Festival će biti otvoren 21. marta koncertom Vladimira Blagojevića, profesora harmonike iz Kragujevca, a u naredna tri dana će se odvijati takmičenje u osam disciplina: klavir, klavirski duo, flauta, gitara, solo pjevanje, harmonika, violina i od ove godine nova disciplina – solfeđo. Iako je već proglašen festivalom sa najvećim brojem takmičara u BiH i regionu, broj prijavljenih iz godine u godinu raste, što ukazuje na visok nivo organizacije. I ove godine se očekuje veliki broj takmičara iz BiH, regiona i iz Evrope, a vrednovaće ih internacionalni žiri sastavljen od eminetnih umjetnika. U sva tri festivalska dana, ljubitelje klasične muzike, očekuju koncerti pobjednika koji će se održavati u večernjim časovima, po završetku takmičenja. Ulaz za sva takmičenja i koncerte tokom čitavog festivala je slobodan i otvoren za javnost'', najavljuju iz Udruženja građana „Muzički umjetnici Semberije“ i podsjećaju da je udruženje osnovano prije četiri godine u cilju podizanja muzičke kulture i unapređenja muzičke umjetnosti.

Pored  Festivala „Primavera“ grad Bijeljinu je obogatilo sa još nekoliko značajnih sadržaja, a to su nekoliko master klasova, koncerata,  kao i izuzetno posjećene koncerte Banjalučke filharmonije i Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije, što je Bijeljinu svrstalo u centar klasične muzike.