Mnogi Semberci ugalj kupuju na vreću, drva na jedan metar :: Semberija INFO ::

 

Mnogi Semberci ugalj kupuju na vreću, drva na jedan metar


Iako su hladni dani već uveliko zakucali na vrata Semberaca, prodaja ogreva nije stala jer mnogi stanovnici slabije kupovne moći nisu uspjeli da na vrijeme obezbijede zalihe dovoljne za cijelu zimu. 
 
Na slabljenje kupovne moći građana uticala je pandemija virusa korona, pa se, kako kažu prodavci ogreva, ugalj kupuje na vreću, a drva na jedan metar.
 
- Drva se najčešće kupuju na metar ili dva, koliko ko ima novca - kaže vlasnik jednog bijeljinskog preduzeća za prodaju ogreva Radomir Stojanović.
 
Dodaje da ga svakodnevno pozivaju građani i raspituju se za cijene, koje su ostale iste kao i prošle godine.
 
- Drva su 90 maraka po kubnom metru, ugalj je 150 maraka, ugljevički 140 KM, dok je banovićka kocka 190 KM - kaže Stojanović.
 
I dok građani Bijeljine kupuju simbolične količine ogreva, raste interesovanje kupaca iz susjedne Srbije za ogrevnim drvetom u Semberiji.
 
- Veliko je interesovanje za cijepana bukova drva, najviše iz Vojvodine, gdje smo isporučili više od 20 šlepera - ističe Stojanović.
 
Za one koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i ove godine obezbijeđena su sredstva za kupovinu ogreva.
 
Bijeljinski Centar za socijalni rad isplatio je po 100 maraka na ime nabavke ogreva za 360 korisnika socijalne pomoći koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć.
 
- Oni su tu pomoć dobili sa oktobarskom mjesečnom tranšom. Što se tiče ogreva, taj iznos uplaćuje Gradska uprava iz budžeta u okviru proširenih prava koja su odobrena skupštinskom odlukom - rekla je rukovodilac Odjeljenja za socijalnu zaštitu Mila Stojanović.
 
Toplana
 
Dio Bijeljinaca grije se i posredstvom Gradske toplane, koja je sa isporukom toplotne energije počela 13. oktobra. Direktor ovog preduzeća Mladen Krasavac kaže da kotlovnica počinje sa radom u šest sati, pa sve do 22 časa, te da se cijena u ovoj grijnoj sezoni nije mijenjala.
 
Izvor: Glas Srpske