Protest upozorenja poljoprivrednika Semberije i Majevice: Poljoprivrednici ogorčeni trenutnim stanjem :: Semberija INFO ::

 

Protest upozorenja poljoprivrednika Semberije i Majevice: Poljoprivrednici ogorčeni trenutnim stanjem


Poljoprivrednici Semberije i Majevice, kojima su se pridružili i poljoprivrednici iz drugih regija, organizovali su mirni protest, dovezavši se traktorima ispred carinskog terminala u Bijeljini i zahtijevajući od nadležnih entitetskih i državnih institucija zaštitu domaće proizvodnje i zabranu prekomjernog uvoza poljoprivredno - prehrambenih proizvoda. 



Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice izjavio je da su poljoprivrednici složni i jedinstveni u isticanju zahtjeva za zaštitu domaće proizvodnje.



“Ovo je protest upozorenja nadležnim vlastima i institucijama. Mi smo imali dobre namjere i na vrijeme smo upućivali zahtjeve nadležnim institucijama. Tražimo zaštitu domaće proizvodnje uz pomoć uvođenja zaštitnih mjera prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda na granicama, u vidu prelevmana i carina. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac morao je u proteklih godinu dana da otvori procedure zakonskih izmjena, ali on ništa na tom planu nije učinio. Tražili smo da se na rok od tri mjeseca zaustavi uvoz povrća, lubenice, da bismo mi mogli prodati svoje proizvode. Slično je sa mesom, mlijekom, voćem. Ukoliko se takva mjera ne donese u najkraćem roku, mi ćemo istrajati u svojim zahtjevima. Nas ne interesuje politika i političke stranke. Ukoliko ministar Košarac ne podnese ostavku, zajedno ćemo se dogovoriti i nije isključena blokada svih graničnih terminala”, rekao je Bakajlić.



Mika Zekić, farmer iz Pukiša kod Lopara, kaže da se bavi tovom junadi, te da je prije godinu dana junad prodavao po 4,60 KM po kilogramu, plus PDV, dok je trenutna cijena 3,70 KM, plus PDV.
“Osjetio sam na vlastitoj koži šta znači prekomjerni uvoz. To je prevršilo svaku mjeru. Naš narod konzumira artikle sumnjivog porijekla, a mi ne možemo plasirati kvalitetno meso”, kaže Zekić.



Juro Kopačević, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Žito” iz Odžaka kaže da poljoprivrednici trpe ogromne pritiske velikih trgovinskih lobija.
“Došli smo da izrazimo svoje ogorčenje trenutnim stanjem i od vlasti na svim nivoima tražimo zaštitu domaće proizvodnje. Tražimo zaštitne mjere za poljoprivredu, a tu spada i povrtlarstvo i voćarstvo, te uzgoj stoke”, kaže Kopačević. 

Goran Simić, proizvođač povrća iz Velike Obarske kaže da je ovaj protest usmjeren i na opstanak mladih poljoprivrednika na svojim imanjima.
“Poljoprivreda je na koljenima i mi nemamo više šta izgubiti. Ne smijemo dozvoliti da mladi napuštaju imanja i da idu trbuhom za kruhom. Tražimo smjenu ministra Košarca koga je narod birao, a od vlasti se očekuje da radi za dobrobit naroda. U ovoj zemlji mora svako da radi svoj posao. Protestovaćemo do ispunjenja zahtjeva”, rekao je Simić.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević