Sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije: Nulti nivo tolerancije za prekršaje :: Semberija INFO ::

 

Sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije: Nulti nivo tolerancije za prekršaje


U Gradskoj upravi grada Bijeljine danas, posljednjeg dana 2020. godine, održana je redovna sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije, a, između ostalog, analiziran je i rad štaba u proteklom periodu.

Bila je ovo prva sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije od imenovanja Ljubiše Petrovića za gradonačelnika Bijeljine.

,,Saradnja između svih institucija koje su uključene u suzbijanje epidemije je na zavidnom nivou, a ovom prilikom, s obzirom na Novogodišnje i Božićne praznike, apelujem na sve građane, te vlasnike ugostiteljskih objekata, ali i na svaki kontrolni organ, da se ponašaju u skladu sa svojim ovlaštenjima, te da je nulti nivo tolerancije na eventualne prekršaje“, izjavio je Ljubiša Petrović nakon sjednice Gradskog štaba, naglasivši da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna.

 

,,Ne smijemo se opuštati kad je riječ o epidemiološkim mjerama, a bitno je ponovo istaći da nošenje zaštitne maske na licu, fizička distanca od minimalno metar i po između osoba i pojačana higijena ruku, suzbijaju lanac infekcije. Na taj način se ponašamo odgovorno i štitimo tuđe, a i svoje zdravlje“, ukazuje Petrović.

On je ovom prilikom izrazio zahvalnost svim članovima Gradskog štaba za vanredne situacije na dosadašnjem iscrpnom radu, precizirajući da je u toku 2020. godine štab održao 83 sjednice.

,,Zahvalnost dugujem, pored svih članova Gradskog štaba, i svim zdravstvenim radnicima koji radeći u okolnostima u kojima su manje viđali članove svoje porodice i koji su kada se druge njihove kolege razbole pokrivali njihove smjene. Zdravstveni radnici su jedan od čeličnih stubova kada govorimo o potpori u suzbijanju epidemije“, naglašava Ljubiša Petrović.      

Načelnik Komunalne policije Ratomir Draganić uputio je upozorenje vlasnicima ugostiteljskih objekata  na području grada Bijeljine da se i u vrijeme Novogodišnjih i Božićnih praznika pridržavaju epidemioloških mjera koje je propisao Republički, a i Gradski  štab za vanredne situacije.

,,Tu prije svega mislim na poštovanje radnog vremena, a ono je do 22 sata, te da na 10 metara kvadratnih može biti samo jedan sto za kojim može biti najviše četiri čovjeka, da se moraju nositi zaštitne maske i da moraju biti sredstva za dezinfekciju“, precizira Draganić dodavši da će  Komunalna policija za vrijeme praznika vršiti pojačane kontrole, pojedinačno i u mješovitim timovima.

Draganić je posebno upozorio vlasnike noćnih klubova.

,,Naredba Republičkog štaba je da noćni klubovi ne mogu da rade. Oni imaju u rješenju, koje je izdalo Odjeljenje za privredu, da im je radno vrijeme od 22 do 2 sata, to znači da ne mogu da rade od 18 do 22 sata“, kaže Draganić naglasivši da su oni imali mogućnost da dopune svoje rješenje i tako rade kao i svi drugi ugostiteljski objekti.

Predmet razgovora na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije bile su i privatne žurke na vikendicama i stanovima koji se iznajmljuju na dan.

,,Imamo informaciju da je veliki broj vikendica izdat, da su stanovi koji se izdaju na dan uglavnom svi izdati i da su u njima planirane žurke večeras i narednih dana. Apelujemo na sve koji imaju informaciju da se na nekom od tih mjesta okuplja više od 10 ljudi, koliko je dozvoljeno u privatnim objektima,  kao i organizovanje muzičkih sadržaja uživo, da pozovu broj policije 122. Policija ima zakonsku obavezu da obavijesti javnog tužioca, jer tu ima osnova za činjenje krivičnog djela po zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, rekao je Draganić apelujući na građane da ozbiljno shvate ovu situaciju, jer epidemiološka situacija nije dobra.

​Semberija info