Organizacija starješina Vojske RS-Gradski odbor Bijeljina: Dvogodišnjica od osnivanja :: Semberija INFO ::

 

Organizacija starješina Vojske RS-Gradski odbor Bijeljina: Dvogodišnjica od osnivanja


Povodom dvogodišnjice od osnivanja „GO OSTA VRS - BIJELjINA“ želimo da upoznamo javnost o našim planovima, aktivnostima i zadacima, navode iz ove organizacije. Organizacija starješina VRS na nivou RS formirana je 4. aprila 2017. godine u Banja Luci, kao nevladina i nestranačka organizacija sa ciljem da zastupa stavove i interese starješina VRS i cjelokupne boračke populacije proistekle iz Odbrambeno - otadžbinskog rata.



Osnivačka Skupština „OSTA VRS Bijeljina“ održana je 29. decembra 2018. godine u Bijeljini. Skupštini je prisustvivalo 52 pripadnika (starješine) VRS i tom prilikom su izabrani predstavnici „OSTA VRS Bijeljina“. Skupštinom je predsjedavao presjednik Regionalnog odbora Bijeljina pukovnik VRS Jovica Marković, a prisustvovali su i predstavnici „OSTA VRS“ i predsjednik profesor doktor Milovan Milutinović, pukovnik.

Za predsjednika Skupštine izabran je potpukovnik VRS Đoko Pajić. Za predsednika predsjedništva „GO OSTA VRS Bijeljina“ izabran je potpukovnik VRS Milan Rikić. U Predsjedništvo „GO OSTA VRS Bijeljina“ izabrano je devet članova, starješina VRS.

Dan organizacije je 12. maj. Krsna slava organizacije je 28. juni - Vidovdan, Sveti velikomučenik car Lazar. Prostorije za rad organizacije su privremeno u prostorijama Društva dobrovoljnih davalac krvi Bijeljina. Skraćeni naziv organizacije je ,,GO OSTA VRS Bijeljina“. Moto je:,,ČAST JE SLUŽITI OTADžBINI“.
 
- Parastose poginulim borcima i starješinama VRS iz Odbrambeno - otadžbinskog rata organizujemo u crkvi - Spomen hramu Svetom knezu Lazaru u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini. Čin osvećenja koljiva vrši starješina hrama Vaso Popović, protonamjesnik, vojni sveštenik u kasarni. Toga dana se podsjećamo biografija poginulih i umrlih vojnika i starješina VRS, a govore ih članovi Predsjedništva „GO OSTA VRS Bijeljina“, članovi porodica poginulih i umrlih vojnika i starješina VRS i drugih lica.

Zadaci naše organizacije definisani su  Statutom ,,GO OSTA VRS Bijeljina“ i Godišnjim planom rada.
Neki od osnovnih ili težišnih zadataka su: omasovljavanje članstva, obilježavanje značajnih datuma iz istorije srpskog naroda, organizovanje parastosa poginulim i umrlim vojnicima  i starješinama VRS,
traženje prostorija za rad organizacije, prisustvovanje članova naučnim skupovima na republičkom nivou,  gdje posebno ističemo Međunarodnu naučnu konferenciju na temu ,,Srebrenica - stvarnost i manipulacije“, održanoj 12. i 13. aprila 2019. godine u Banja Luci, prikupljanje podataka o socijalnom stanju vojnika i starješina  VRS, te saradnja sa svim organizacijama i udruženjima proisteklim iz Odbrambeno - otadžbinskog rata,’’ preciziraju iz GO OSTA VRS Bijeljina.
 
Dan sjećanja

Naš gradski odbor je, 27. decembra, sjećajući se poginulih i umrlih oficira i podoficira VRS u Odbrambeno - otadžbinskom ratu, organizovao parastos za četvoricu ratnih drugova. Mi već drugu godinu, na ovakav način, odajemo počast našim poginulim i umrlim drugovima. Do sada je to, uglavnom, bilo sumarno sjećanje na svečanostima povodom dana VRS. Imajući u vidu da je u toku proteklog rata poginulo 32 posto podofocira i oficira, od ukupnog broja poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske, parastos je bio u crkvi Spomen hrama Svetom knezu Lazaru u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“. Tom prilikom smo se sjetili naših poginulih i umrlih ratnih drugova, koji su dali svoje živote za Republiku Srpsku.

Sjetili smo se: Živana Filipovića, potpukovnika, načelnika Štaba TO Bijeljina i načelnika štaba 2. Semberske brigade, koji je preminuo 25.12.2019. godine, Vojina Stanišića, kapetana, pripradnika 2. Majevičke brigade, koji je poginuo dana 3.12.1993. godine na Teočaku, Nebojše Krivaka, poručnika, pripadnika 3. Bataljona Vojne policije, koji je poginuo 15.12.1993. godine na Ravnom Zavidu, Teočak i Miodraga Jovanovića, pripadnika 1. lake pješadijske brigade Garda „Panteri“, koji je poginuo 23.12.1993. godine na Teočaku,’’ podsjećaju iz GO OSTA VRS Bijeljina i naglašavaju da su ovi podaci za sjećanje i istoriju na temu Odbrambeno - otadžbinskog rata srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, u periodu od 1992. do 1995. godine.

- Slava, hvala i blaženi pokoj poginulim i umrlim našim ratnim drugovima’’, poručuju iz GO OSTA VRS Bijeljina.

Semberske novine - Semberija info