GRADSKI ODBOR STARJEŠINA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

GRADSKI ODBOR STARJEŠINA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE BIJELjINA


Delegacija Gradskog odbora starješina Vojske Republike Srpske Bijeljina učestvovala je na svečanosti povodom obilježavanja Dana Republike Srpske. Tročlana delegacija odbora, koju su činili Miroslav Bobić, Milan Lazić i Milan Rikić, položila je cvijeće pred spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, koji su svoje živote dali tokom Odbrambeno - otadžbinskog rata za Republiku Srpsku.

-Podsjećamo,  Skupština  je 9. januara 1992. godine u Sarajevu dononijela odluku o formiranju Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i usvojila dekleraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Avgusta 1992. godine Republika dobija službeni naziv Republika Srpska i ovo ime Republike  ostaje narednih decenija. Tokom Odbrambeno - otadžbinskog rata uslijedili su napadi muslimansko-hrvatske koalicije na Republiku Srpsku sa ciljem da je unište.

I tokom mirovnih pregovora u Dejtonu 1995. godine ponovo su bili pokušaji da se ukine ime Republika Srpska, ali zahvaljujući upornosti i istrajnosti srpskog pregovarača tadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića Republika Srpska nije promjenila ime, niti je ukinuta.

Posljednje tri decenije političari iz FBiH, kao i neki bjelosvjetski moćnici pokušavali su ukunuti ime Republika Srpska i njen Dan. Jedan od razloga za ukidanje je i taj što je to 9. januar kada Srpska prevoslavna crkva praznuje Svetog arhiđakona Stefana. Zahvaljujući odlučnosti srpskih političara Republika Srpska i dalje slavi svoj rođendan 9. januara,'' navode iz Gradskog odbora starješina Vojske Republike Srpske Bijeljina uz iskrene čestitke za rođendan Repubici Srpskoj.