U bijeljinskoj bolnici otvoren HISPA centar :: Semberija INFO ::

 

U bijeljinskoj bolnici otvoren HISPA centar


Bolnica ,,Sveti vračevi“ se, kao ustanova sekundarne zdravstvene zaštite, od danas pridružila Udruženju centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga- HISPA. Kroz koordinisan i integrisan rad ovog centra , pravovremeno će se i efikasno identifikovati, dijagnostikovati, liječiti i dugotrajno pratiti pacijenti  sa povišenim kardiovaskularnim rizikom.



Na otvaranju HISPA centra u Bijeljini govorili su direktor Bolnice ,,Sveti vračevi“ Zlatko Maksimović i prof. dr Nebojša Tasić, predsjednik Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje i predsjednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga - HISPA. 

Zlatko Maksimović je istakao da su kardiovaskularna oboljenja vodeći uzrok smrtnosti, te da je stoga izuzetno važno preventivno djelovati.

,,Kardiolozi u bijeljinskoj bolnici su jednistveni da podignemo nivo kvaliteta kardiologije na  viši nivo. Danas otvaramo HISPA centar, čime pojačavamo kvalitet kardiologije u našoj bolnici, a uradili smo to i kada smo otvorili Angio salu  koja radi 24 sata dnevno“, rekao je Maksimović pojasnivši da će zahvaljujući HISPA centru svi visokorizični pacijenti moći da dođu na detaljan ljekarski pregled gdje će dobiti savjete i preporuke za liječenje.



Profesor dr Nebojša Tešić je ukazao da je prevencija, uz invazivnu dijagnostiku i terapiju, osnov liječenja kardiovaskularnih bolesti, te dodao da HISPA centar nije samo centar za liječenje kardiovaskularnih oboljenja, nego i centar za očuvanje zdravlja.

,,Naime, faktori rizika, koje vi svi dobro znate, a to su pušenje, stres, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, poremećaj metabolizma  lipida, povećan krvni pritisak, su nešto što apsolutno utiče i na razvoj nekih drugih oboljenja-onkoloških, gastrointestinalnih, endokrinoloških. Zato je HISPA centar sigurna kuća za one koji žele da se liječe, za one koji žele da očuvaju svoje zdravlje i centar koji će se baviti ne samo sekundarnom već i svim drugim oblicima liječenja“, izjavio je prof. dr. Tešić . 

On je ukazao na značaj personalizovane i multidisciplinarne prevencije kroz HISPA program.

,,HISPA centar je mjesto u kome edukovani zdravstveni radnici prepoznaju one najvažnije probleme pacijenata i kreiraju njihov personalizovani program prevencije od infarkta, šloga i drugih oboljenja. Na taj način pacijent dobija svoju personalizovanu ishranu, program fizičkih aktivnosti, eventualno program odvikavanja od pušenja i, naravno, najsavremeniju terapiju, te, što je najvažnije- kontinuirano, dugotrajno praćenje. Na tome istrajavamo zato što je jako bitno da pacijent ne dobije samo terapiju i ode kući, nego svo vrijeme pratimo da li je njegovo zdravlje očuvano i stabilno“, ističe prof. dr Nebojša Tešić.

Semberija info
​Foto - B. Milošević