VATROGASCI U 2020. GODINI IMALI OKO 300 INTERVENCIJA :: Semberija INFO ::

 

VATROGASCI U 2020. GODINI IMALI OKO 300 INTERVENCIJA


Nova godina počela je sa uobičajenim intervencijama za vatrogasce, odnosno, intervencijama na gašenju požara na dimnjacima, zatim u zatvorenom prostoru - u stanovima i kućama, kao i u kontejnerima. U prvoj polovini januara, tačnije do 17. januara, Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Bijeljina imala je 15 intervencija.
 
-Pripadnici Teritorijalne - spasilačke jedinice gasili su požar na devet dimnjaka, tri kontejnera, jednom putničkom automobilu, jednom poljoprivrednom i tri stambena objekta, te dvije intervencije koje se vode pod ostalo“, kaže straješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Mile Spasojević i naglašava da često preko sredstava informisanja, apeluju na građene da vode računa, kako u zimskom, tako i u ljetnom periodu.

-S obzirom da je zimski period, molimo građane da u kontejnere, gdje se odlaže papir i zapaljivi materijal, ne bacaju užareni pepeo, jer zbog toga često dolazi do požara“, kaže Spasojević i pojašnjava da se požari na dimnjacima događaju zbog toga što se prije grejne sezone ne izvrši čišćenje dimovodnih kanala.
 
Prema Spasojevićevim riječima, najčešći uzroci požara u stambenim objektima su neispravne električne instalacije, produžni kablovi i nepažnja. Osvrćući se na proteklu godinu, Spasojević kaže da su u 2020. godini, imali 294 intervencije, što je za 56 intervencija manje nego u 2019. godini, kada su imali 350.
 
-Imali smo 10 intervencija na privrednim objektima, 36 na stambenim objektima, 17 na poljoprivrednim, 55 požara na niskom rastinju, pet požara u šumama, 35 požara  na putničkim automobilima, na dimnjacima 35, kontejnerima 19, intervencije u saobraćajnim nezgodama 10, tri sapiranja puta poslije saobraćajnih nesreća, otvaranje vrata gdje se misli na tehničke intervencije (vrata, liftovi) 20 i 48 ostalih sitnih intervencija“, podsjeća Spasojević.
 
Poseban apel upućuje svima koji koriste plinske boce, a jedna od intervencija koju su imali u januaru, upravo je bila eksplozija plinske boce u jednom stanu, na sreću, bez ozbiljnijih posljedica.
 
-Plinske boce moraju biti atestirane, a to znači da se u ovlaštenom servisu mora ispitati ispravnost boce i ventila. Takođe, punjenje boce treba vršiti na odgovarajućim punionicama, a kad se boca donese u stan, odnosno, objekat u kom će se koristiti, potrebno je uvijek staviti novi dihtung, dobro zavrnuti i po zavrtanju, izvršiti provjeru da li curi plin“, kaže Spasojević i dodaje da, pored provjere ispravnosti, treba provjeriti i ispravnost potrošača, odnosno, šporeta ili grijalice na plin.

Semberija info