ODRŽANA KOMEMORACIJA PETRU PERI BOBARU :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA KOMEMORACIJA PETRU PERI BOBARU


Komemorativni skup posvećen Petru  Peri Bobaru, čovjeku koji je svoj radni vijek posvetio društveno-političkoj i kulturno-prosvetnoj djelatnosti, koji je preminuo 17. marta u 93. godini života, održan je u velikoj sali Skupštine grada Bijeljine. Komemoraciji su, uz članove porodice, prisustvovale njegove kolege i prijatelji.

Sahrana je održana 19. marta na mjesnom groblju u Batru.



Petar Pero Bobar rođen je 9. jula 1926. godine u Batru. Osnovnu školu završio je u Johovcu, nižu realnu gimnaziju u Bijeljini, Učiteljsku školu u Mostaru, Višu pedagošku školu u Sarajevu, te Visoku industrijsku pedagošku školu u Rijeci.Tokom radnog vijeka radio je kao učitelj, nastavnik i profesor u osnovnim i srednjim školama u Zabrđu, Ugljeviku, Bijeljini i Beogradu. U Ugljeviku je radio kao šef Odsjeka za prosvjetu i kulturu opštine Ugljevik, a potom i kao direktor OŠ ,,Veljko Lukić Kurjak“.

Od 1968. do 1979. godine bio je upravnik Narodne biblioteke ,,Filip Višnjić“, a nakon toga direktor Ekonomske i ugostiteljske škole, te direktor Srednjoškolskog centra do odlaska u penziju. U periodu od 1965- 1969. godine bio je narodni poslanik Kulturno-prosvjetnog vijeća Skupštine BiH. Za svoj rad profesor Pero Bobar je dobio niz društvenih proznanja i nagrada među kojima izdvajamo Orden rada sa srebrnim zracima, Orden bratstva i jedinstva, Povelju samoupravljanja Republičkog komiteta za obrazovanje, nauku i kulturu BiH.
 
Posljednjih nekoliko godina svoga života posvetio je istraživanju dokumentarno-istorijske i arhivske građe o porijeklu porodica Bobar u Batru i Bobar Selu i objavljivanju cjelovitog rodoslova porodica Bobar u periodu od 1750- 2000. godine.  

O Bobaru kao čovjeku, radniku, rukovodiocu i kolegi, biranim riječima govorili su Željko Bobar, koji se prisutnima obratio u ime porodice i SUBNOR-a, direktor Narodne biblioteke ,,Filip Višnjić“ Jovan Cvjetković, profesor matematike u Ekonomskoj školi Miodrag Todorović, te akademik Borislav Stanković koji je bio kum i prijatelj Pere Bobara 65 godina. Naglasili su da svi koji su poznavali Peru Bobara o njemu imaju samo riječi hvale.