BIJELjINA: SVJETSKI DAN IZBORA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: SVJETSKI DAN IZBORA


Gradska izborna komisija Grada Bijeljina upriličila je danas konferenciju za medije povodom obilježavanja Svjetskog dana izbora.

Svjetski stručnjaci iz oblasti izbornih propisa i procedura održali su u Mađarskoj 2005. godine Konferenciju svjetskih izbornih službenika. Konferencija je okončana važnom porukom o neophodnosti jačanja demokratskih procesa širom svijeta. Zbog važnosti poruke, učesnici Konferencije su inicirali obilježavanje Svjetskog dana izbora. Od tada se, na inicijativu Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) Svjetski dan izbora se obilježava svakog prvog četvrtka u februaru. Manifestacije obilježavanja Svjetskog dana izbora fokusiraju se na tematske oblasti kojima se promoviše važnost demokratskih izbora kao kamena temeljca demokratije i demokratske kulture.



Predsjednica Gradske izborne komisije Grada Bijeljina dr. Dijana Savić Božić je skrenula pažnju na važnost izbora kao i na ozbiljnost sa kojim se Gradska izborna komisija Grada Bijeljine uhvatila u koštac za izazovom organizacije Izbora 2020. GIK je jedina u BiH organizovala tim za praćenje epidemioloske situacije na dan izbora na čijem je čelu bio dr Zlatko Maksimović. 

- Učesnici izbora 2020. su pokazali zavidan nivo međusobnog uvažavanja i tolerancije, što često nije bio slučaj tokom prethodnih izbornih ciklusa. Željela bih da podsjetim sve izabrane predstavnike vlasti da oni nisu izabrani da bi vladali nego da budu u službi onih koji su na dan izbora iskoristili svoje osnovno građansko pravo," istakla je Savić Božić.

Gradonačelnik Gr?B0da Bijeljina gosp. Ljubiša Petrović se osvrnuo na važnost instituta demokratskih izbora kao izvora legitimiteta vlasti kao i aktuelnim shvatanjima koja se tiču ovih pitanja. 



- Da li funkcije na koje smo izabrani doživljavamo kao plijen ili kao priliku da damo sve od sebe?" upitao je Gradonačelnik.

Predsjednik gradske Skupštine gosp. Aleksandar Đurđević je istakao da je svaki izborni ciklus ujedno i prilika da se isprave i uklone uočene anomalije prethodnih izbornih ciklusa.



- Sa tog aspekta, želio bih pohvaliti rad Gradske izborne komisije Grada Bijeljina čiji su članovi u izuzetno teškim okolnostima uspjeli organizovati izborni ciklus bez ikakvih nedostataka," rekao je Đurđević.

Delegat Skupština Grada Bijeljina gosp. Slaviša Marković vidi mogućnosti poboljšanja izbornih procesa kroz promjene Izbornog zakona BiH kojima bi se, u skladu sa praksom zemalja iz okruženja, iz neposrednog izbornog procesa eliminisale sve mogućnosti zloupotrebe istog.

Zlatan Lazarević, odbornik Gradske skupštine vidi mogućnosti popravljanja izbornog procesa u dijelu koji se tiče unutarstranačkog glasanja i brojanja glasova. 

- Veliki broj fiktivnih političkih subjekata na izbornim listama je još jedan problem koji bismo u narednim izbornim ciklusima morali rješiti," zaključio je Lazarević.

​Semberija info - I. Gutić