DVA MILIONA KM INVESTIRANO U ŠKOLSKE OBJEKTE :: Semberija INFO ::

 

DVA MILIONA KM INVESTIRANO U ŠKOLSKE OBJEKTE


Osnovnu školu “Jovan Dučić” trenutno pohađa 1.059 učenika. U centralnoj školi u Bijeljini smješteno je 544 učenika, dok područnu školu u Patkovači pohađa 491 učenik. Ovoj školi pripada i područna škola u Pučilama, koju trenutno pohađa 38 učenika.

Direktor škole “Jovan Dučić” Dejan Vuković, na početku razgovora za Semberske novine kaže da je u proteklih nekoliko godina u renoviranje školskih objekata i u izgradnju nove fiskulturne dvorane, sa dodatna dva kabineta, investirano približno oko dva miliona KM, čime se ne može pohvaliti nijedna škola na području Republike Srpske.



“Za izgradnju nove fiskulturne sale u Patkovači obezbijeđeno je više od million KM. Naravno, u pitanju su donacije Vlade Srbije, Vlade RS i lokalne zajednice. Delegacija Evropske unije u BiH, u okviru programa obnove i opremanja gradskih sportskih i školskih fiskulturnih sala, odobrila je renoviranje fiskulturne sale u krugu centralne škole “Jovan Dučić” u Bijeljini. Rekonstrukcija će obuhvatiti zamjenu krovne konstrukcije, rekonstrukciju grijanja, rasvjete, parketa, uređenje svlačionica, toaleta i renoviranje kabineta za nastavnika. Nisu u pitanju mala sredstva, već je riječ o investiciji koja će se kretati u iznosu od stotinu do 200.000 KM”, kaže Vuković, ističući da je u ovoj regiji još jedino škola u Zabrđu dobila ovu donaciju.

U 2015. godini, zahvaljujući donatorskim sredstvima UNDP-a za obnovu objekata nakon katastrofalnih poplava, u centralnoj školi “Jovan Dučić” zamijenjena je kompletna stolarija i gletovani zidovi u učionicama.


“Nama je ostao neriješen problem zamjene krovne konstrukcije na centralnoj školi, postavljanje nove fasade na centralnom školskom objektu, kao i zamjena krovne konstrukcije na školi u Pučilama. To su veći i značajniji projekti za naredni period. Pokušaćemo vlastitim sredstvima renovirati fasadu na centralnom školskom objektu. Samo za rekonstrukciju krova na gradskoj školi neophodno je obezbijediti oko 130.000 KM. Pomoć očekujemo od resornog ministarstva, Kabineta predsjednika RS Željke Cvijanović i Gradske uprave Bijeljina”, kaže Vuković.

Što se tiče organizovanja nastave u uslovima pandemije virusa korona, Vuković kaže da su prosvjetni radnici u značajnoj mjeri izloženi virusu i da rade u gotovo vanrednim okolnostima.

“Neuporedivo je, ipak, bolje organizovati nastavu u učionicama, nego onlajn nastavu. Djeca, pogotovo manjeg uzrasta, još uvijek nisu dovoljno informatički pismena za praćenje onlajn nastave. Takođe, ni svi nastavnici nisu dovoljno obučeni za izvođenje onlajn nastave. Redovna nastava je umnogome efektnija, kada je u pitanju prenošenje i usvajanje znanja. U ovakvoj situaciji najviše gube bolji učenici, jer su navikli da prate predavanja i da usvajaju znanje na času. Sada su za to uskraćeni, jer nastava traje 20 minuta po grupama. Nadamo se ponovnoj normalizaciji stanja u najskorije vrijeme”, kaže Vuković.

 Direktor Vuković iznosi i zanimljiv podatak o 77 učenika romske nacionalnosti koji pohađaju ovu školu. Ističe izuzetno dobru saradnju i komunikaciju sa Udruženjem za obrazovanje Roma “Otaharin”, ali i podatak o 48 neocijenjenih učenika, koji ne pohađaju redovno nastavu. 

Semberija info