GASIFIKACIJA BIJELjINE DO KRAJA 2021. GODINE :: Semberija INFO ::

 

GASIFIKACIJA BIJELjINE DO KRAJA 2021. GODINE


U Gradskoj upravi Grada Bijeljina danas je održan sastanak gradonačelnika Ljubiše Petrovića i predstavnika kompanije „Srbijagas“. Glavna tema sastanka ticala se dinamike procesa gasifikacije Bijeljine. Obzirom da je ovaj projekat iniciran i započet još 2009. godine sudionici današnjeg sastanka su iskoristili priliku da javnost upoznaju sa detaljima cjelokupnog projekta.

Miloš Stevanović, savjetnik generalnog direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića istakao je posvećenost „Srbijagasa“ kvalitetnim i održivim investicijama naglašavajući da je krajnji cilj ove kompanije izgradnja gasovoda sve do Novog Grada. 

- Veliki dio posla je urađen. Izgrađen je magistralni gasovod od Šepka do Bijeljine u dužini od 17,3 kilometra. Svi imovinsko-pravni odnosi na toj dionici su rješeni. Gradska gasovodna mreža dužine 307 km je takođe izgrađena. Preostalo nam je još jedan mali dio posla kako bismo građanima Bijeljine omogućili da se sljedeću zimu griju na plin.“ istakao je Miloš Stevanović.

Zastupnik „Srbijagasa“ Aleksandar Todorović je pojasnio naredne etape procesa gasifikacije Bijeljine koje će se uraditi u narednom periodu.



- Još 2009. godine je izdata građevinska dozvola za gasovod do Bijeljine. Međutim ta dozvola nije obuhvatala sve lokacije na kojima bi se trebao prostirati bijeljinski gasovod. Preduzeće „Bijeljinagas“, čiji je „Srbijagas“ većinski vlasnik je krajem prošle godine dobilo urbanističko-tehničku saglasnos?%8, a pre nekoliko dana smo dobili lokacijske uslove. Ove dve dozvole su uslov za dobijanje tzv. naknadne građevinske dozvole za koju očekujemo da ćemo je dobiti u narednih mesec dana. Nakon toga, podnećemo zahtev za izdavanje upotrebne dozvole. Njenim dobijanjem ćemo ispuniti sve građevinsko-administrativne preduslove za puštanje gasovoda do Bijeljine u funkciju.“ rekao je Aleksandar Torodović.

Istakao je da će se nakon dobijanja upotrebne dozvole „Bijeljinagas“ morati obratiti Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske vezano za postupak tarifiranja, odnosno utvrđivanja cijene gasnog priključka, cijene gasa i drugih neophodnih detalja.



Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je naglasio da je današnje sagovornike okupio prevashodno opšti interes. Naglasio je da će Gradska uprava biti konstruktivan sagovornik uvijek kada se teme tiču energetske stabilnosti grada i njegove ekološke održivosti.

- Gradska uprava Grada Bijeljina stoji na raspolaganju „Srbijagasu“ i njenoj kćerki kompaniji „Bijeljinagasu“ kako bi se gasovod do Bijeljine stavio u funkciju u što skorije vrijeme,“  poručio je gradonačelnik Petrović.

​Semberija info - I. Gutić