VRTIĆANCI OBILjEŽILI DAN VODA :: Semberija INFO ::

 

VRTIĆANCI OBILjEŽILI DAN VODA


Međunarodni dan voda, koji se već 27 godina obilježava širom svijeta, obilježili su i mališani Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“. Tog dana su im u posjetu došli predstavnici gradskog preduzeća ,,Vodovod i kanalizacija“ i donijeli prigodne poklone. Kako su istakli u vrtiću, aktivnosti vezane uz vodu provode se od djetetovog prvog dolaska u ovu predškolsku vaspitno-obrazovnu ustanovu, pa sve do polaska u školu. Već kod pranja ruku djecu uče da kad operu ruke zatvore slavinu, a prilikom pranja zuba podstiče ih se da se koriste čašom, kako voda ne bi tekla nepotrebno.

-Čuvajte vodu, ona je naše najveće bogatstvo, poručili su predstavnici preduzeća ,,Vodovod i kanalizacija“ koji su, nakon uručivanja didaktikog materijala, organizovali prezentaciju o značaju vode. Najmlađe sugrađane su na zanimljiv i njima razumljiv način učili kako voda dolazi do naših domova i šta su to otpadne vode.  
-Naš moto je ,,Voda je život“, te u skladu sa tim i djelujemo. U aktivnostima vezanim za vodu ne zaboravljamo naše najmlađe sugrađane kojima pokušavamo razvijati ekološku svijest kako bi imali osjećaj za sredinu u kojoj žive, prije svega o značaju vode, pogotovo vode za piće, istakao je saradnik za odnose sa javnošću A.D. ,,Vodovod i kanalizacija“ Stojan Knežević, dodavši da je druženje sa mališanima uvijek jedna prava pozornica dječije mašte. 



Knežević je ovom prilikom rekao da preduzeće ,,Vodovod i kanalizacija“ na ovogodišnji Dan voda privodi kraju prvu godinu realizacije projekta pod nazivom, “Voda je život“, u čijem sklopu su nastavili učvršćivanje veza sa korisnicima njihovih usluga i razvijanje svijesti o značaju vode za piće, o značaju kvaliteta vode za piće i njegovog održavanja na veoma visokom nivou, a kojim se trenutno mogu pohvaliti, kao i važnosti recikliranja otpadnih voda, jer, kako kaže,  neprečišćena otpadna voda završava u prirodi i na taj način ugrožava životnu sredinu i opstanak biljnih i životinjskih vrsta, dok se prerađene otpadne vode mogu ponovo koristiti u različite svrhe i time se štediti dragocjena voda za piće.

U vrtiću ,,Čika Jova Zmaj“ zahvalni su na ovoj posjeti i poklonima koji su stigli iz bijeljinskog vodovoda. Goste su dočekali naoružani znanjem o vodi.

-S mališanima provodimo aktivnosti čiji su ciljevi osvještavanje o ulozi vode u svakodnevnom životu ljudi, kao i o važnosti tednje i sprečavanja zagađivanja. Ovakvim aktivnostima važno nam je podsticati ekološku svijest i pozitivan odnos prema okolini kod djece, istraživačkim aktivnostima stvarati iskustva o uzročno-posledičnim vezama u prirodi, te omogućiti djeci aktivnosti u kojima nešto uočavaju, pretpostavljaju, procjenjuju i sami pronalaze rješenja, ističe direktor Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović koji ističe da u ovoj ustanovi veliku pažnju poklanjaju ekološkim temama, a pored obilježavanja Dana voda izdvaja i dugogodišnje učešće u ekološkoj akciji ,,April- mjesec čistioće“.

Semberija info