Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma OTAHARIN: ZAJEDNIČKA ODGOVORNOST ZA DOBROBIT ZAJEDNICE :: Semberija INFO ::

 

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma OTAHARIN: ZAJEDNIČKA ODGOVORNOST ZA DOBROBIT ZAJEDNICE


Danas Udruđenje građana za promociju obrazovanja Roma Otaharin organizuje Okrugli sto na temu ,,Zajednička odgovornost za dobrobit zajednice’’. U cilju promovisanja prednosti socijalnog preduzetništva za razvoj lokalne zajednice Otaharin provodi aktivnosti na području lokalnih zajednica Bijeljina, Modriča i Bratunac.

Cilj okruglog stola je da se otvori dijalog među partnerima i unaprijedi razumijevanje o specifičnostima i potencijalu razvoja socijalnog preduzetništva u Bijeljini. Socijalno preduzetništvo doprinosi razvoju i blagostanju lokalne zajednice kroz promovisanje društvene odgovornosti i podršku najugroženijim članovima društva. Kako bi socijalno preduzetništvo postiglo maksimalni pozitivan učinak neohodno je da se i drugi relevantni akteri u lokalnoj zajednici, kao što su institucije, preduzeća, nevladine organizacije  uključe direktno u stvaranje povoljne klime za funkcionisanje socijalnog preduzetništva. Situacija izazavana epidemijom kovid-19 je još jednom pokazala da su socijalno preduzetništvo i solidarnost bitni za pružanje pravovremene podrške. 

Ova aktivnost je dio projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, finansiran od strane Austrijske razvojne kooperacije, a koji u BiH implementira KARE International. Cilj projekta je jačanje kapaciteta šest nevladinih organizacija kako bi se poboljšao pristup socijalnim pravima, zaštiti i njezi ranjivih kategorija u BiH (osobe sa invaliditetom, žene žrtve nasilja, Romi, LGBT populacija...),''  najavljeno je iz Otaharina.