Dom zdravlja Bijeljina: Dobili vozilo za prevoz visokorizičnog infektivnog otpada :: Semberija INFO ::

 

Dom zdravlja Bijeljina: Dobili vozilo za prevoz visokorizičnog infektivnog otpada


U okviru Projekta ,,Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom" koji finansira Švedska, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija za Dom zdravlja Bijeljina osigurano je specijalizovano vozilo za prevoz visokorizičnog infektivnog otpada (otpada koji potiče od pacijenata sa sumnjom i/ili oboljenjem od kovida 19), kao i ostalog medicinskog otpada, te zaštitna oprema za radnike, ambalaža za pakovanje, transport i skladištenje. Ukupna vrijednost donirane opreme je 35.748,00 konvertibilnih maraka.



Specijalizovano, namjensko vozilo će olakšati kontrolu infekcije prilikom prevoza medicinskog otpada iz 25 područnih ambulanti koje su udaljene od centralnog objekta (najmanja udaljenost je šest kilometara, a najveća 80 kilometara) iz kojih se dovozi navedni otpad u centralno skladište.

Tokom pandemije u Domu zdravlja Bijeljina povećane su potrebe za ličnom zaštitnom opremom koju koriste zaposleni koji, na bilo koji način, dolaze u dodir sa kovid 19 pacijentima. Povećana je, takođe, i produkcija medicinskog otpada koji nastaje pri liječenju i dijagnostici kovid-19  pacijenata. Nabavkom navedene opreme povećana je sigurnost radnika, smanjeni su rizici i osiguran je veći stepen kontrole infekcija povezanih sa pružanjem usluga zdravstvene zaštite unutar ustanove'', navedeno je iz Doma zdravlja Bijeljina.

​Semberija info