DOM ZDAVLjA BIJELjINA KREĆE SA VAKCINISANjEM GRAĐANA :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDAVLjA BIJELjINA KREĆE SA VAKCINISANjEM GRAĐANA


Dom zdravlja Bijeljina spreman je da sutra, 11. marta, krene sa imunizacijom stanovništva. Danas, 10. marta, postavljen je punkt za vakcinaciju, a prema riječima direktora ove zdravstvene ustanove, primarijus dr Danijele Đukin, u toku noći stići će prve količine vakcine Sputnjik V.

- U ovoj sedmici ćemo vakcinisati zdravstvene radnike Doma zdravlja, Bolnice „Sveti Vračevi“, ZU „S-Medico“ i ZU „Kuća zdravlja“, a početkom naredne sedmice, kreće i vakcinacija korisnika u staračkim domovima. Takođe, sukcesivno će potom krenuti i vakcinacija građana starijih od 65 godina“, rekla je prim. dr Đukin. Ona je pojasnila da će se na ulazu, gdje je postavljen tunel, nalaziti tehničar koji će građanima mjeriti temperaturu, dati anketni listić.

- Nakon ulaska u centralnu prostoriju, gdje će u jednom momentu moći boraviti samo pet osoba, obezbijeđeni su uslovi da se ispuni anketni listić, a potom će svaki od tih pacijenata ući u pet pripremljenih ordinacija za vakcinaciju, gdje se uzima anamneza i doktor određuje da li pacijent može da primi vakcinu ili ne. Nakon toga, tehničar sprovodi pacijenta u vakcinalni punkt gdje osoba dobija vakcinu, “objasnila je Đukinova. Po obavljenom vakcinisanju, tehničar ispunjava anketni listić na koji se upisuje serija vakcine, broj, tačno vrijeme i datum kada je pacijent vakcinisan. 

- Vakcinisana osoba nakon toga, ide u veliku salu, koja je nazvana anafilaktička, gdje se zadržava pola sata kako bi se pratilo stanje, u slučaju da eventualno dođe do reakcije. Potom pacijent napušta vakcinalni punkt i dobija papir gdje će biti biti tačno upisan datum kada dolazi na revakcinu“, naglasila je Đukinova. Vakcinisanje  je dobrovoljno i besplatno, a građani se mogu prijaviti na broj telefona 055/415-150. Dom zdravlja Bijeljina je napravio 18 vakcinalnih timova, a jedan tim podrazumjeva jednog ljekara specijalistu i tri tehničara koji su obučeni samo za imunizaciju.

​Semberija info / Dom zdravlja Bijeljina