Zahvaljujući partnerstvu Bijeljina dobila inkluzivno dječije igralište :: Semberija INFO ::

 

Zahvaljujući partnerstvu Bijeljina dobila inkluzivno dječije igralište


Zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Bugarske i Vlade Švajcarske, kao i donaciji privatnih komanija „Steko centar“ i „Megadrvo“ iz Bijeljine i nevladine organizacije „Rotarakt“ u Bijeljini je izgrađeno novo inkluzivno igralište u Gradskom parku na prostoru od 1320 kvadratnih metara. Dio igrališta je namijenjen djeci uzrasta od prve do četvrte godine, drugi dio je namijenjen većoj djeci, uzrasta od četiri do dvanaest godina, a u okviru igrališta je i dio prilagođen djeci sa poteškoćama u razvoju.

Prilikom osmišljavanja ovog projekta, Grad Bijeljina, odnosno, gradski Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, imao je za cilj da djeca u Bijeljini dobiju savremeno, sveobuhvatno i inkluzivno igralište koje je izgrađeno po najvišim standardima, dostupno za svu djecu.

Ukupna vrijednost radova na izgradnji dječijeg igrališta bila je nepunih 72.000 konvertibilnih maraka, od čega je donacija Vlade Republike Bugarske iznosila 40.000 KM, Vlada Švajcarske Konfederacije je donirala 14.400 KM,  dok je učešće Grada Bijeljina bilo oko 17.500 KM. 



Pored ovoga kompanija „Steko centar“ je poklonila drvenu kućicu za igru površine šest kvadratih metara koja je u skladu sa standardima o bezbjednosti i sigurnosti djece, a kompanija „Megadrvo“ je poklonila drvenu garnituru od dva stola i 12 stolica u obliku pečuraka, čime je  na igralištu kompletirano pravo malo dječije drveno domaćinstvo.

Kako bi se preduprijedilo neodgovorno ponašanje i uništavanje igrališta, Gradska uprava je postavila video nadzor.

U Odsjeku za LERiEI ističu da je posebna vrijednost ovog projekta što je, u skladu sa Globalnom agendom 2030 i ciljevima održivog razvoja realizovan kroz partnerski odnos javnog, privatnog i civilnog sektora, koji zajedničkim djelovanjem doprinose održivom razvoju Grada, sa ciljem da se unaprijedi kvalitet pružanja usluga građanima. Projekat su podržale dvije evropske vlade i može da bude model za implementaciju navedene Agende.

- Ovo je najbolji primjer da kada se udružimo, možemo da napravimo nešto što je potrebno, korisno i savremeno, a sve u cilju unapređenja uslova života u našem Gradu - saopšteno je iz Gradske uprave.