BIJELjINSKA ZELENA PIJACA: POTRAŽNjA ZA VOĆNIM SADNICAMA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINSKA ZELENA PIJACA: POTRAŽNjA ZA VOĆNIM SADNICAMA


Mladi danas nisu posebno zainteresovani za nabavku sadnica voća, kaže diplomirani inženjer poljoprivrede, Damir Begović, koji u krugu bijeljinske Zelene pijace u poljoprivrednoj apoteci “Plodorazmjena”, uz gotovo sav neophodan sjemenski materijal za bašte, u ponudi ima i kvalitetne sadnice voća. Damir kaže da sadnice najviše traže sredovječni i stariji ljudi.

On ističe da su voćarstvo i povrtlarstvo perspektivne grane poljoprivrede u Semberiji i podmajevičkom kraju, gdje poljoprivredno zemljište predstavlja pedeset odsto prirodnih resursa. Moderna poljoprivreda, bilo da je riječ o  proizvodnji hrane, mesa ili mlijeka, odnosno o proizvodnji povrća i voća, naglašava naš sagovornik, može obezbijediti solidan prihod za četveročlanu porodicu. Ipak, Damir kaže da je trend negativan, jer se sve manje mladih ljudi odlučuje za proizvodnju hrane, te da na selu rade i opstaju, uglavnom, staračka domaćinstva.

 “U ponudi imamo sve standardne voćne sadnice, od šljive, kruške, jabuke, višnje, trešnje, kajsije, breskve, limuna, narandže i nektarine.

Najviše se traže sadnice šljive, jabuke i kruške, ali, u posljednje vrijeme tražene su i takozvane  “egzotične” biljke,  sadnice limuna, narandže i nektarine. To su sadnice koje se sve više traže na tržištu”.

Što se šljive tiče, na području Semberije i podmajevičkog kraja najviše se, kaže Damir Begović, traže čačanske sorte šljive; čačanka rana, čačanka rodna, ljepotica, stenlej, ali i ruska džanarika.

“Cijena voćne sadnice je četiri KM po sadnici. Što se limuna, narandže i nektarine tiče, ove sadnice koštaju  20 KM po komadu. Imamo i ruže stablašice, cijena je 20 KM po komadu, ali i standardne kineske ruže,  koje koštaju po tri KM”, kaže Begović.

Semberija info