BIJELjINA: GRADSKI ŠTAB USKLADIO PROTIVEPIDEMIJSKE MJERE SA REPUBLIČKIM :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: GRADSKI ŠTAB USKLADIO PROTIVEPIDEMIJSKE MJERE SA REPUBLIČKIM


Sve mjere Gradskog štaba za vanredne situacije usklađuju se sa mjerama Republičkog štaba i ostaju na snazi do 29. marta  – zaključak je Štaba za vanredne situacije Grada Bijeljina.

S ciljem sprečavanja širenja virusa korona, između ostalog, zabranjuju se sva javna okupljanja  u grupama većim od 30 lica, sva privatna okupljanja  u grupama većim od 10 ljudi, rad fitnes centrima, izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima, rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost, obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti, obustavlja se vaspitno-obrazovni rad u osnovnim, srednjim školama i univerzitetima, kao i rad trgovačkim centrima.

Štab je izdao posebno pojašnjenje u vezi sa definicijom pojma „Trgovački centar“, pozivajući se na Službeni glasnik Republike Srpske broj 117/18 i član 78, u kome se navodi da je Trgovački centar posebno izgrađena ili u postojećem objektu uređena prostorna cjelina, koja se sastoji od više pojedinačnih opremljenih poslovnih prostora u kojima se obavlja trgovina na malo i pružaju trgovinske i druge usluge.

Komandant Štaba, gradonačelnik Ljubiša Petrović poručio je da će i narednih dana rad kontrolnih organa biti pojačan, da bi najnovije, strože mjere bile što efikasnije i zaštitile zdravlje stanovništva.Epidemiološka situacija na području Bijeljine i dalje je nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja – ocijenjeno je na sjednici, sa akcentom da je  veoma visok procenat broja pozitivnih u odnosu na testirane i iznosi 65 %.

U Kovid-bolnici trenutno je 60 pacijenata, više od polovine ima tešku kliničku sliku, 13 oboljelih je na respiratoru, a 34 na kiseoničkoj terapiji. „Vakcinacija stanovništva odvija se neometano i bez neželjenih efekata, a zainteresovanost građana za imunizaciju je ogromna“, istakla je direktor bijeljinskog Doma zdravlja Danijela Đukin.

Tokom proteklog vikenda izvršena je dezinfekcija zdravstvenih ustanova, srednjih škola, Doma učenika, Banje Dvorovi, Policijske uprave, Gradske uprave, gradskog parka, Osnovnog suda i Trga Kralja Petra I Karađorđevića, u toku je dezinfikcija 26 porodičnih ambulanti Doma zdravlja Bijeljina, a ovaj proces biće proveden i u svim školama prije ponovnog početka nastave.

Štab je ponovo apelovao na strogo pridržavanje protivepidemijskih mjera, da ne bi nastupile nesagledive posljedice.

Grad Bijeljina