Konferencija za štampu SDS-a: Nećemo pristajati na nezakonit rad :: Semberija INFO ::

 

Konferencija za štampu SDS-a: Nećemo pristajati na nezakonit rad


Juče smo prisustvovali još jednoj demonstraciji nezakonitog rada skupštinske većine koja je kulminirala donošenjem budžeta koji su oni usvojili bez našeg prisustva, a koji je iznutra potpuno izmijenjen njihovim amandmanima kojih ima oko stotinu i više, izjavila je šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Bijeljina na današnjoj konferenciji za štampu koja je održana u prostorijama Srpske demokratske stranke.

"Oni su prilagodili budžet institucijama na čijem se čelu nalaze njihovi rukovodioci. Imali smo i svoje amandmane. Nismo odustali od njih, već smo ih samo povukli, kao znak podrške našem gradonačelniku koji je tražio još vremena za razgovor i usaglašavanje oko svega onoga da bi budžet bio jednoglasno usvojen", istakla je Anka Todorović, istakavi da su odbornici opozicije napustili sjednicu Skupštine grada da ne bi pružili legitimitet daljem kršenju zakona.

"Mi nećemo nikad pristajati na nezakonit rad i niko od ovih ljudi nije učestvovao u donošenju bilo kakve nezakonite odluke. Takva praksa se mora prekinuti i jednom moramo početi raditi onako kako nalaže zakon i pravičnost, jer, u protivnom, ne vidim budućnost za naše ljude i naš narod", izjavila je Anka Todorović, pojasnivši da je u novousvojenom budžetu najviše sredstava skinuto sa pozicije za stambeno - komunalne djelatnosti i sa pozicije Kabinet gradonačelnika.



Gradonačelnik Ljubiša Petrović izjavio je da jučerašnje napuštanje sjednice nije bilo nikakva gluma, niti dramaturgija, već nepružanje legitimiteta nezakonito  usvojenim amandmanima.

"Došlo je do kršenja propisanih procedura, Poslovnika o radu Skupštine grada Bijeljina, kršenje Statuta grada Bijeljina i Zakona o budžetskom sistemu i budžetskom poslovanju, kao i Zakona o komunalnoj djelatnosti na nivou RS, Zakona o javnim putevima RS. Oni još uvijek ne mogu da se otrgnu od onih koji misle da je budžet plijen i da ga treba koristiti za zadovoljenje ličnih interesa, u skladu sa nepotističkim i familijarnim ponašanjem", izjavio je Petrović, naglasivši da je tražio vrijeme za pravno i ekonomsko usaglašavanje predloženih amandmana, ali tu mogućnost nije dobio.

Petrović je, između ostalog, kao primjer racionalnog ponašanja, naveo podatak o potrošnji goriva za službene automobile u Gradskoj upravi iz 2020. godine, kada je potrošeno 4.200 litara, te iz januara ove godine, kada je potrošeno 2.700 litara, naglasivši da kontrola trošenja javnih sredstava mora biti puno rigoroznija i konkretnija.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević