JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina. DEMANT :: Semberija INFO ::

 

JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina. DEMANT


Na jučerašnjoj konferenciji za štampu Gradonačelnika Ljubiše Petrovića i odbornika SDS-a iznijete su nepotpune i netačne informacije koje se odnose na rad JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ Bijeljina. Zbog transparentnosti i kvalitetne saradnje sa roditeljima djece koja borave u vrtiću, odnosno korisnicima naših usluga, dužni smo da ove navode pojasnimo i obrazložimo.


Gradonačelnik je u izlaganju iznio da pedesetoro djece boravi potpuno besplatno u našoj ustanovi, bez obrazlaganja o kojoj djeci se radi, u kom objektu borave, kojim programom su obuhvaćeni i po kom osnovu oslobođeni plaćanja vrtića. Naime, pomenuta djeca borave u objektu „Pačija škola“ u Janji-Novo naselje u poludnevnom programu u trajanju od 3 sata. Objekat u Novom naselju Janja je počeo sa radom 2007. godine i zbog socioekonomskog statusa roditelja i djece koja žive na tom području, boravak djece je od početka rada pa do danas besplatan. U proteklom periodu, tačnije od 2017. godine, u više navrata smo se obraćali Odjeljenju za društvene djelatnosti Grada Bijeljina da u skladu sa Zakonom donese odluku za objekat u Janji i da reguliše upravo pitanje oslobađanja naknade za boravak u vrtiću određenim socioekenomskim kategorijama. Naš posljednji zahtjev na ovu temu poslat je 18.02.2021. godine i do dana današnjeg nismo dobili odgovor ni na njega, a ni na prethodne zahtjeve.


Isto tako, netačna je konstatacija da zbog oslobađanja plaćanja boravka za djecu koja borave u objektu „Pačija škola“ Janja roditelji čija djeca borave u drugim objektima plaćaju veću cijenu. Tačnije, posljednje povećanje cijene boravka za djecu koja borave u našoj ustanovi bilo je za vrijeme prethodnog rukovodstva, odnosno 2014. godine. Tada su navedeni sasvim drugi razlozi za povećanje cijene boravka za djecu u vrtiću. Konačnoodluku o cijeni boravka za djecu, a u skladu sa Zakonom donosi Osnivač, odnosno Grad Bijeljina. 


Na kraju, drago nam je da je Gradonačelnik prihvatio našu inicijativu za smanjenje cijene boravka za djecu u vrtiću, a isto tako se nadamo da će u narednom periodu podržati našu ustaljenu praksu povećanja obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i povećanje pristupa vrtiću svim kategorijama stanovništva.


Obzirom da smo ustanova koja se bavi najosjetljivijom i najodgovornijom djelatnošću, osjetili smo potrebu da navode Gradonačenika, zasnovane na bazi pretpostavki, široj javnosti, a i korisncima naših usluga pojasnimo i obrazložimo.