ZAKUPCI AGROTRŽNOG CENTRA KAO I AD GRAD TRPE VELIKE GUBITKE :: Semberija INFO ::

 

ZAKUPCI AGROTRŽNOG CENTRA KAO I AD GRAD TRPE VELIKE GUBITKE


Na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije, u prostorijama preduzeća AD „Grad“, na kojoj su prisustvovali predstavnici zakupaca ovog preduzeća Radenko Pelemiš i Milan Trifković, i direktor AD „Grad“ Slaviša Cacanović, ukazano je na problem sa kojim se suočavaju i zakupci i samo preduzeće.

Direktor AD Grad Slaviša Cacanović je istakao da je AD Grad poštovao naredbe Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije, kojim je zabranjen rad, između ostalih, i tržnim centrima, te je višenamjensku halu ovog preduzeća zatvorio. U periodu u kojem je rad trgovačkim centrima zabranjen, pojedini trgovački centri su počeli sa radom u punom kapacitetu tako da je ovo preduzeće stavljeno u neravnopravan položaj.
  • Pojedini tržni centri, koji su bili zatvoreni kao i mi, su u međuvremenu, od 26. do 28. marta  otvarali svoje pune kapacitete i počeli da rade  nesmetanom dinamikom. Neravnopravan položaj je podstakao zakupce da se  okupljanjem ispred hale,  koja je zatvorena,  i pozivom i mene kao direktora, i medija, kao i gradonačelnika, kao komandanta gradskog kriznog štaba, vide u čemu je problem. Mirno okupljanje je počelo 29. marta dok  tržni centri vrve, a zakupci ovog preduzeća protestuju, stoje ispred hale i ne mogu  da obavljaju svoju djelatnosti, navodi Cacanović.
Cacanović navodi da u okviru Agrotržnog centra radi 130 zakupaca, čija egzistencija je ugrožena na ovaj način. Osim zakupaca, ugroženo je i 50 zaposlenih ovog preduzeća,  koji  zavisi upravo od zakupaca i ističe da kako su ugroženi zakupci, tako je ugroženo i samo preduzeće.
Cacanović traži da se i ovo preduzeće i zakupci stave u ravnopravan položaj i ukazuje da se ovakve situacije ne smiju više nikada desiti.
  • Ne mogu uticati ni ja ni zakupci da se hala otvori, ali mogu da ukažem da je hala zatvorena, a da su pojedini tržni centri otvoreni, ističe Cacanović.
Predstavnik zakupaca Radenko Pelemiš je istakao da zakupci trpe velike gubitke, naročito kada je sezona poljoprivrednih radova počela i kada se kupuje i snabdjeva više nego inače. Ističe da neko ostvaruje profit, a da su zakupcima vezane ruke. Milan Trifković, zakupac, navodi da već dvadeset godina  radi u Agrotržnom centru i da su u protekloj godini zakupci radili sa smanjenim kapacitetom za čak 70%,  da  su gubici ogromni, naročito kada se uzme u obzir da su sve dadžbine prema državi morali platiti i da nije bilo razumijevanja da im se doprinosi umanje.