O SUDBINI BIJELjINSKE “ŠEĆERANE” NA SJEDNICI SKUPŠTINE U PONEDJELjAK :: Semberija INFO ::

 

O SUDBINI BIJELjINSKE “ŠEĆERANE” NA SJEDNICI SKUPŠTINE U PONEDJELjAK


BANjALUKA - Nakon dvoipomjesečne pauze stečajni sudija zakazao je za ponedjeljak sjednicu Skupštine povjerilaca bijeljinske “Šećerane”, na kojoj bi trebalo da bude utvrđen dalji tok stečaja ovog propalog preduzeća.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić istakavši da je epidemiološka situacija krivac za odugovlačenje stečaja, koji je, prema njegovim procjenama, mogao biti okončan i krajem prošle godine.

- Nije bilo uslova da bude zakazana sjednica Skupštine povjerilaca i zbog svega toga sve ovo predugo traje. Ponuda zainteresovanog kupca zvorničke firme “NSG Rent” i dalje stoji i čeka odluku Skupštine. Investitor je čak pismeno zatražio odgovor da li je on kupac ili nije - rekao je Matić.

Podsjetio je da je Odbor povjerilaca dao pozitivno mišljenje na tu ponudu, ali da konačnu odluku treba da donese Skupština. Međutim, s obzirom na to da je u međuvremenu Viši privredni sud u Banjaluci uvažio prigovor smijenjenih članova Odbora povjerilaca propale Fabrike šećera u stečaju, čime su i sve odluke nove Skupštine pale u vodu, pitanje je kakva će odluka biti donesena u vezi sa jedinom ponudom koja je stigla za “Šećeranu”.

Potvrđuje to i bivši predsjednik Odbora povjerilaca Vojislav Nikolić, koji se sa kolegama žalio sudu u Banjaluci.

- Stečajni sudija je na zahtjev stečajnog upravnika zakazao sjednicu Skupštine povjerilaca za ponedjeljak u 10.30 časova u zgradi Privrednog suda u Bijeljini. Na sjednici Skupštine ćemo vidjeti šta i kako dalje, s obzirom na to da stari članovi Odbora ostaju i da samo treba da Odbor bude dopunjen članovima iz reda novih povjerilaca - rekao je Nikolić.

Imovina “Šećerane” prodavana je godinama po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je mjerkao “Šećeranu” i za nju nudio 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće bile su zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske.

Poslije njih, u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji. Za Fabriku šećera u stečaju bio je zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, a na listi zainteresovanih bila je i firma “Unimont” iz Loznice, kao i fočanska kompanija “Pavgord”. Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine.

Ponuda

Nebojša Matić je rekao da je zvornička kompanija “NSG Rent” za “Šećeranu” ponudila tri miliona maraka. Ta firma je, dodao je, uplatila depozit  u iznosu od 50.000 KM, a osim toga, za dokumentaciju su uplatili 10.000 maraka.

(Glas Srpske)