Protest mještana Crnjelova: Otimaju nam koru hljeba :: Semberija INFO ::

 

Protest mještana Crnjelova: Otimaju nam koru hljeba


"Prvo su oduzeli zemljište našim djedovima nakon Drugog svjetskog rata, a sad nas nazivaju uzurpatorima vlastite zemlje i hoće da nam uzmu i komad hljeba koji uspijemo da zaradimo mukotrpnim radom", kažu očajni mještani semberskog sela Crnjelovo.

Muke semberskih poljoprivrednika, kojima je prošle godine ukinuto rješenje za zakup zemlje koju obrađuju prethodnih 25 godina, se nastavljaju. Sada im, kažu, Ministarstvo poljoprivrede ukida i podsticaje, bez kojih je, kako tvrde, svaki rad uzaludan i neisplativ.

"Prvo su oduzeli zemljište našim djedovima nakon  II Svjetskog rata, a sad nas nazivaju uzurpatorima vlastite zemlje i hoće da nam uzmu i komad hljeba koji uspijemo da zaradimo mukotrpnim radom", kažu očajni mještani semberskog sela Crnjelovo, nakon što su im ukinute premije na mlijeko i podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju, a o čemu su, kako kažu, tek naknadno obaviješteni.

“Ja sam u blokadi od 6. decembra, a za to sam saznao prošlog petka. Da sam znao ranije, preduzeo bih nešto, svima je legla premija samo meni nije”, kaže Žikica Stevanović, poljoprivrednik iz Gornjeg Crnjelova.

“Ne možemo da dobijemo podsticaje jer nas smatraju uzurpatorima. I tako donose pravilnike onako kako odgovara njihovim saradnicima”, slaže se Drago Tomić, takođe iz Crnjelova.

Na mnogobrojne pozive upućene ministarstvu, kažu, odgovora nema, a svoje obaveze prema državi, tvrde, redovno izmiruju.

“Svi su nam podsticaji ukinuti, i regres, niko nema pravo ni na šta. Kažu možeš poslati žalbu. Troškove advokata snosim ja. Zašto? Zbog nečije greške? Da bi posle rekli koncesionar je kriv. Bez ikakvog osnova ovo rade”, kategoričan je Stevanović.

Zemljište mještani Crnjelova i okolnih sela, nakon što je bilo napušteno, obrađuju i uzimaju u zakup od 1993. godine. Nakon što je data drugom pod koncesiju upozorenja da napuste zemlju, koju i dalje obrađuju, stižu stalno.

“Mi tražimo samo pravo i pravičnost, da se zemlja dodijeli onome čija i jeste. Nisu radili na njoj 25 godina i sada hoće da je prodaju drugome. Ako mi oduzmete zemlju, oduzeli ste mi život. Ta zemlja je za mene što je i Kosovo za Srbe. Svi oni koji glasaju da je treba uzeti i prodati nekom u zakup, neka znaju da su me samim tim osudili na smrt”, rekao je Dragan Mitrović iz Crnjelova.

“Kad sam bio u vojsci položio sam zakletvu da ću braniti Republiku Srpasku, a moja porodica je mnogo preča. Znači ako sam bio spreman da branim otadžbinu, porodicu sam spreman braniti sto puta više”, dodaje poljoprivrednik iz ovog sela, Drago Tomić.

Ovakav problem sa zemljom ima i poljoprivrednik iz sela Dragaljevac, Savo Jović.

“Smatram da su svi ovi ljudi gruntovno vlasnici zemljišta i ne može se zemlja tako prodavati bez potpisa vlasnika” objašnjava Jović.

Rješenje za ove poljoprivrednike se, bar za sada ne nazire, niti im je ponuđena neka adekvatna alternativa. Bez obzira na pritiske, zemlju od koje žive, kažu neće napustiti, niti odustati od podsticaja.

Izvor: RTV BN/Info Bijeljina