UDRUŽENjE DIABETA BIJELjINA AKTIVNO TOKOM PANDEMIJE: Oboljeli od dijabetesa u vrijeme korone su u grupi visokog rizika! :: Semberija INFO ::

 

UDRUŽENjE DIABETA BIJELjINA AKTIVNO TOKOM PANDEMIJE: Oboljeli od dijabetesa u vrijeme korone su u grupi visokog rizika!


Pandemija korona virusa, sa kojom se društvo u cjelini bori više od godinu dana, posebno je otežala život osobama koje se bore sa dijabetesom. Od početka epidemije kovid 19 u praksi je potvrdio da su oboljeli od dijabetesa u visokom riziku, a uslovi pandemije otežali su i njihove redovne ljekarske kontrole’’, potvrdila je Aleksandra Milošević, predsjednica Udruženja ,,Diabeta’’.


 
Statistika iz posljednjih nekoliko godina, a posebno u ovo neizvijesno vrijeme pokazuje da, usljed velike izloženosti stresu, dijabetes sve češće pogađa mlađe osobe, te radno aktivno stanovništvo’’, kažu u bijeljinskom Udruženju ,,Diabeta’’, koje godinama unazad nastoji da edukuje oboljele od šećerne bolesti, ali i da kroz organizaciju akcija preventivnih pregleda popravi stanje po pitanju kontrole bolesti.
 
- U Bijeljini ima 10.000 oboljelih od dijabetesa i ovo hronično oboljenje je, nažalost, u stalnom porastu. U saradnji sa Domom zdravlja Bijeljina i podrškom ,,Novo Nordiska’’ omogućeni su endokrinološki, ali i pojedinačni preventivni pregledi pacijentima oboljelim od ove opake bolesti, prvenstveno kroz realizaciju projekta ,,Blagovremenom prevencijom i edukacijom do bolje kontrole dijabetesa u uslovima kovid oandemije’’. Endokrinološki i preventivni pregledi organizovani su uz strogo poštovanje epidemioloških mjera i preporuka’’, pojašnjava Sandra Milošević i napominje da pružanje pravovremenih informacija, savjeti, ali i podrška pacijentima u kovid vremenu su dragocjeni, posebno ako se ima u vidu činjenica da se veliki broj njih suočava sa problemima glukoregulacije.

- Zbog velike izloženosti stresu, nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane u porastu su komplikacije bolesti. Da bismo to preduprijedili, koliko god je moguće, podsjećamo pacijente da putem telefona našeg Udruženja mogu doći do stručnih savjeta i prijedloga koji su im neophodni. Mi smo i našim članovima, ali i svim zainteresovanim građanima, koji su svjesni značaja prevencije, omogućili dostupnim aparate i trakice za mjerenje nivoa šećera u krvi’’, ističe Miloševićeva u ume Udruženja ,,Diabeta’’.
 
Napominje da je ovih dana u prostorije Udruženja stigla vrijedna donacija Kompanije ,,Medlab’’ iz Mostara i ,,Medikom’’ doo, tako da se oboljeli mogu javiti u Udruženje kako bi dobili aparat i trakice za mjerenje nivoa šećera u krvi.

- Svi koji su u stanju da obavljaju samokontrolu, savjetujem im da to rade redovno, jer tako čuvaju svoje zdravnje. Da se redovno kontrolišu, savjetujem i zdravim ljudima, jer je to način da čuvaju svoje zdravlje, a i da im na prvom mjestu budu zdrave životne navike’’, upozorava na kraju Sandra Milošević.                             

Semberske novine - Semberija info - V.Zelenović