GODIŠNjA PRIREDBA DJEČIJEG VRTIĆA ČIKA JOVA ZMAJ: Vrbica, praznik dječije radosti :: Semberija INFO ::

 

GODIŠNjA PRIREDBA DJEČIJEG VRTIĆA ČIKA JOVA ZMAJ: Vrbica, praznik dječije radosti


Mališani vrtića ,,Čika Jova Zmaj“, pridržavajući se svih preporuka Ministarstva prosvjete i kulture RS i Instituta za javno zdravstvo RS,  svečano su proslavili veliki praznik, Lazarevu subotu.
 
Naime, osam dana prije Vaskrsa, u svim hramovima se slavi čudo Lazarevog vaskrsnuća. U crkvu se tada unose tek olistale vrbove grančice (zbog čega je ovaj praznik poznat i kao Vrbica), koje se, osveštane, dijele narodu, da bi na kraju zauzele svoje mjesto u kući pored ikone i kandila. 



 Mališani su prethodnih godina nakon večernje službe u crkvi, zajedno sa vaspitačima i roditeljima, u litiji prošli ulicama grada do zgrade Gradske uprave gdje se, ispred spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, obavljala molitva. Međutim, ove godine, zbog mjera zaštite od širenja korona virusa, litija je izostala. Izostali su i neki drugi sadržaji koji su obilježavali ovu godišnju priredbu, ali radost djece i roditelja i ovaj put bila je velika.

Direktor Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović izražava zadovoljstvo što su uspjeli da pronađu način da obilježe  Vrbicu, koja najavljuje početak Vaskršnjeg slavlja.



- Pronašli smo način na koji ćemo obilježiti našu godišnju priredbu, da uljepšamo taj dan djeci, a i roditeljima. Snimili smo program u trajanju od 50 minuta koji je na Lazarevu subotu u 18 časova pušten na dva portala, a to su portali Dešavanja u Bijeljini i Moja Bijeljina“, ističe Slaviša Vujanović precizirajući da je u programu učestvovalo 121 dijete, a oni su se ovom priredbom ujedno i pozdravljaju sa vrtićem, jer na jesen polaze u školu.



Najljepše bi bilo da je, kao ranijih godina,  nastup predškolaca pratila puna sala ponosnih roditelja i da je svaki dječiji pokret propraćen aplauzom i osmijehom. Međutim, znajući kakva je epidemiološka situacija, sve čestitke zaposlenima u Dječijem vrtiću ,,Čika Jova Zmaj“ koji su pronašli način da radost praznika podijele sa nama. 

Program je sniman u Centru za kulturu. Grupa po grupa djece je dolazila i, kako kažu, zaista su uživali izvodeći svoje tačke. Tema ovogodišnje priredbe je ,,Muzički vremeplov“, a  tokom bogatog kulturno-zabavnog programa mališani su izveli narodne igre, moderne plesove, recitovali su i pjevali. Nastupom su upućivali poruke mira i ljubavi, a priredba je završena tradicionalnim izvođenjem ,,Doviđenja dragi vaspitači“, jer ove godine ti naši polaznici postaju prvačići.

- Draga djeco, družimo se nekoliko godina. sa nekima godinu, sa drugima pet. Za to vrijeme smo se dogovarali, igrali, učili i uradili mnogo zajedničkim snagama. Želim vam da uspomene koje nosite iz vrtića budu utkane u najljepše momente vašeg odrastanja“, poručio je budućim školarcima Slaviša Vujanović.  

Jubilej najstarijeg vrtića u Bijeljini

Dječiji vrtić ,,Čika Jova Zmaj“ ove godine obilježava  značajan jubilej. 
- Prije 90 godina, 1931., počeo je rad sa djecom predškolskog uzrast, a prva vaspitačica bila je Hilda Klingl. Program se realizovao u trajanju od četiri sata, a 1951. godine  počinje sa radom poludnevni boravak u sadašnjoj Ulici kneza Miloša, u objektu u kome i danas radimo i u kome borave djeca iz tri starije vrtićke grupe. Godine 1967. Bijeljina dobija novi objekat koji je namjenski građen za djecu predškolskog uzrasta, naš centralni objekat u Ulici Svetog Save, i od tada se bilježi početak realizacije predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz cjelodnevni program“, navodi Slaviša Vujanović.

Kako kaže, ove godine rad realizuju u pet objekata, u 22 vaspitne grupe, a obuhvaćaju 520 djece. Program koji realizuju je cjelodnevni, poludnevni ili skraćeni, te program produženog boravka.

U saradnji sa   Ministarstvom prosvjete i kulture i sa Gradskom upravom grada Bijeljine i dalje će raditi na povećanju obuhvata djece programom predškolskog vaspitanja i obrazovanja u našem gradu.

- Nadamo se da ćemo u što kraćem roku početi sa radom u našem novom objektu ,,Neven“ u Patkovači“, najavljuje Slaviša Vujanović koji se kao direktor ove ustanove, u ime svih zaposlenih i djece koja su boravila i koja borave u ovom vrtiću, zahvaljuje svima koji su doprinijeli razvoju Dječijeg vrtića ,,Čika Jova Zmaj“.