Obilježen dan osnivanja Pantera :: Semberija INFO ::

 

Obilježen dan osnivanja Pantera


U organizaciji Udruženja veterana "Garda panteri" u Bijeljini je danas odata počast borcima ove jedinice. Drugog maja 1992. godine je formirana "Garda panteri", a poštovaoci tekovina njihove borbe svakog drugog maja evociraju uspomene na ratni put Garde. Obzirom da je ove godine drugog maja veliki hrišćanski praznik - Vaskrs organizatori su manifestaciju obilježavanja dana jedinice pomjerili za jedan dan.



Na Gradskom trgu, na spomeniku poginulim borcima položeni su vijenci i odata počast poginulim borcima "Garde panteri" i svim poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Nešto ranije, cvijeće je položeno i na spomenik Ljubiši Saviću Mauzeru.



Predsjednik Udruženja veterana "Garda panteri" Petar Cvijetinović akcentirao je elitni status koju je Garda imala tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, zbog koga je ova jedinica prošla brojna teška ratišta širom Republike Srpske. Tokom ratnog puta uniformu Garde je nosilo 2.660 boraca. Od tog broja oko 100 boraca je poginulo, a 850 je ranjeno.

Cvijetinović je podsjetio i na aktuelnu inicijativu da se dvije gradske ulice imenuju po dvojici zaslužnih komandanata Garde: Ljubiši Saviću Mauzeru i Branku Panteliću Panteru.



Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović istakao je važnost kulture sjećanja kada je riječ o žrtvi koju je na svom ratnom putu podnijela Garda. 

- Danas vodimo neke druge bitke, za zdravlje. Da najzad počnemo da živimo u, na zakonima uređenoj Republici, sa zdravom ekonomijom u kojoj će i ratni veterani i boračke porodice živjeti život dostojan čovjeka", poručio je Gradonačelnik.

Semberija info