U BIJELjINI OBILjEŽEN MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA :: Semberija INFO ::

 

U BIJELjINI OBILjEŽEN MEĐUNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA


U bolnici „Sveti vračevi“ u Bijeljini danas je za područje Republike Srpske održana centralna manifestacija povodom 12. maja – Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara. Obilježavanju su prisustvovale visoke zvanice koje su istakle veliki značaj i važnost koji imaju medicinske sestre i tehničari u zdravstvenom sistemu svakog društva.

Zamjenik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, primarijus dr Milan Latinović je podsjetio da je profesija medicinskih sestara i tehničara primarno usmjerena ka njegovanju pacijenata. Njihova uloga je naročito došla do izražaja tokom prethodne godine kada su, zajedno sa ostalim zdravstvenim radnicima bili na prvoj liniji borbe protiv pandemije.

-Od početka pandemije, tokom obavljanja svoje plemenite dužnosti 1.640 medicinskih sestara i tehničara je bilo zaraženo virusom korona. Od tog broja nažalost, tri medicinske sestre su izgubile bitku za život“, rekao je primarijus Latinović.

Profesor  dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci naglasio je posvećenost ove visokoškolske institucije kvalitetnom obrazovanju medicinskih sestara i tehničara. U toku su razmatranja reforme srednjoškolskog sistema obrazovanja koja bi za posljedicu imala transformaciju srednjih medicinskih u srednje zdravstvene škole čijim bi završetkom učenici mogli nastaviti školovanje na visokim školama zdravstvenih studija, medicine, stomatologije ili farmacije.

-Sestrinstvo je oblast na kojoj počiva zdravstveni sistem. Oni su na prvoj liniji kontakata sa pacijentima, oni su uz pacijenta dok je pacijent u bolnici, dok je u kućnoj izolaciji, oni su uz pacijenta od početka do kraja. Iz tog razloga moramo stalno raditi na obrazovanju medicinskih sestara i tehničara“, rekao je dr Škrbić.

Direktor bijeljinske bolnice, dr Zlatko Maksimović je rekao da 50% zaposlenih u bolnici „Sveti vračevi“ čine medicinske sestre i tehničari te da menadžment bolnice preduzima konstantne napore ka poboljšanju njihovog statusa unutar zdravstvenog sistema bolnice.


Obilježavanju Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara prisustvovao je i predstavnik Fondacije „FAMI“ Eldin Fišeković. Putem ove Fondacije, a uz pomoć Vlade Švicarske od 2012. godine realizuje se projekat „Jačanje sestrinstva u BiH“. Dobro obrazovane i stručne medicinske sestre i tehničari koji čine ogromnu većinu radne snage u bh. zdravstvu (procjenjuje se 20.000) mogu značajno doprinijeti ostvarenju visokog kvaliteta života pojedinaca i zajednica. Oni imaju bitnu ulogu u promociji zdravih životnih stilova, sprečavanju bolesti, pružanju terapijskih usluga i dugoročne njege onima kojima je to potrebno. Zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini su to prepoznale i posvetile se jačanju sestrinstva da bi unaprijedile efektivnost zdravstvenog sistema. Projekat „Jačanje sestrinstva u BiH“ je osmišljen da bi pomogao ministarstvima zdravlja i obrazovanja kao ključnim akterima, te drugim relevantnim vlastima i ustanovama, da postignu ovaj cilj.

-Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je cijelu proteklu, 2020. godinu posvetila medicinskim sestrama i tehničarima zbog njihovog nemjerljivog doprinosa u borbi protiv pandemije korona virusa“, istakao je Fišeković.

Semberija info