NOVO U FONDU ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA REPUBLIKE SRPSKE: Sistem za stimulaciju kičmene moždine olakšava život :: Semberija INFO ::

 

NOVO U FONDU ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA REPUBLIKE SRPSKE: Sistem za stimulaciju kičmene moždine olakšava život


Bol je oduvijek bila najneprijatniji pratilac skoro svake bolesti, a to se posebno odnosi na njenu neuropatsku komponentu. Pacijentima koji imaju jak i neizdrživ neuropatski bol, kojima konvencionalne metode liječenja nisu dale rezultate, iz Fonda zdravstvenog  osiguranja javljuju da sada imaju rješenje - to je sistem za stimulaciju kičmene moždine.
 
Riječ je o ugradnji sistema za neuromodulaciju koji se sastoji od nekoliko komponenata (elektrode i neurostimulatori) koji bi trebalo da hroničnu, neuropatsku bol zamijeni sa blagim trnjenjem, čime se bol otklanja ili čini značajno podnošljivijom, a znatno unapređuje kvalitet života oboljelih’’, pojašnjava za portal Semberija info šefica bijeljinske kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja Nada Milošević.
 
Ovu zdravstvenu uslugu prvo će, i to uskoro, početi da koriste pacijenti Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ,,Dr Miroslav Zotović“ u Banja Luci. Pored toga što će sistem za stimulaciju kičmene moždine oboljelima otklanjati bol, stručnjaci ove zdravstvene ustanove su procijenili da će njegovom primjenom biti i znatno manji troškovi liječenja pacijenata sa hroničnim bolom kičme. Procjenjuju da će ukupna direktna ušteda za jednog pacijenta iznositi 5.100 maraka godišnje, upravo iz razloga jer će se smanjiti duge hospitalizacije, prestaće potreba za slanjem pacijenata na produženu medicinsku rehabilitaciju i slično.
 
-Naime, radi se o pacijentima koji su u najvećem broju slučajeva bili izloženi brojnim operacijama kičme, rehabilitacionim tretmanima i morali su da koriste mnogobrojne terapije, pa će se, zahvaljujući ovom ugradbenom materijalu, umanjiti ili čak prestati potreba za upotrebom lijekova za neuropatsku bol. Poznato je da je liječenje hroničnog bola skupo za svaki zdravstveni sistem zato što pacijenti koriste mnoge resurse zdravstvenog sistema zbog učestalih hospitalizacija u potrazi za efikasnijim liječenjem. Hronična bol znatno utiče i na radnu sposobnost, pa bolesnici sa hroničnim, posebno sa neuropatskim bolom, dugo izostaju sa posla zbog bolovanja. Takođe, neuropatska bol je razlog i ranijeg odlaska u penziju’’, ukazuje Nada Milošević i dodaje da je sistem za stimulaciju kičmene moždine znatno efikasniji metod liječenja, a donosi korist i cijelom zdravstvenom sistemu.
 
Budući da se u Republici Srpskoj godišnje uradi oko 300 operacija na kičmenom stubu i da se mnogi pacijenti nakon operacije ponovo javljaju ljekaru zbog neizdrživog bola, u Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da će ova nova usluga znatno poboljšati život oboljelih, posebno u smislu poboljšanja radne sposobnosti.
 
Nove zdravstvene usluge

-Sa ovom novom zdravstvenom uslugom, i u ovoj godini nastavljen je trend uvođenja novih zdravstvenih usluga u našim bolnicama, a sve u cilju da se smanji broj upućivanja pacijenata na liječenje izvan Republike Srpske’’, kaže  Nada Milošević, najavljujući da bi u ovoj godini trebalo da se uvede 40-ak novih usluga koje će biti uvedene u oblasti nuklearne i intenzivne medicine, urologije, kardiologije, onkologije, te  više visokodiferentnih dijagnostičkih usluga iz nekoliko oblasti. Takođe, biće uvedene i nove usluge urgentnog centra, usluge iz oblasti stomatologije i rehabilitacije sluha i govora i dr.
 
Kad je riječ o finansiranju novih usluga njih će finansirati Fond zdravstvenog osiguranja RS, dok će pacijenti, koji nisu oslobođeni plaćanja participacije, učestvovati u troškovima u skladu sa Odlukom o participaciji. Recimo, sve usluge urgentnog centra koje će pružati Univerzitetski klinički centar RS u potpunosti će finansirati FZO, bez učešća osiguranika, jer je riječ o hitnom zbrinjavanju pacijenata.
 
-Među novim uslugama iz oblasti urologije je i laserska resekcija tumora mokraćne bešike, čija je puna cijena 3.000 maraka, a osiguranik će plaćati 300 maraka participacije.Terapija neuro - ektodermalnih tumora sa radiojodom, koja će se pružati u okviru nuklearne medicine, Fond će koštati čak 6.200 maraka, dok će osiguranici koji plaćaju participaciju u troškovima učestvovati sa 310 maraka’’, navodi Nada Milošević, ukazujući da se uvođenjem novih usluga iz godine u godinu dodatno poboljšava kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite osiguranika, jer su im neke od najsavremenijih terapija i metoda liječenja sada dostupne i u Republici Srpskoj, a uvođenje novih usluga u zdravstveni sistem omogućeno je prvenstveno nabavkom nove medicinske opreme i edukacijom kadrova.

-Samo u protekle četiri godine u naš zdravstveni sistem uvedeno je oko 200 novih usluga, što je od izuzetnog značaja prvenstveno za pacijente koji su ranije zbog tih usluga morali putovati na liječenje izvan Republike Srpske i izlagati se dodatnim troškovima. Takođe, uvođenjem novih usluga i naše zdravstvene ustanove ostvaruju dodatne prihode, zahvaljujući kojim mogu dalje da unapređuju svoj rad i kvalitet usluga’’, ističe za portal Semberija info Nada Milošević.

Semberija info