BIJELjINA: SJEDNICA RADNE GRUPE ZA BEZBJEDNOST DJECE :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: SJEDNICA RADNE GRUPE ZA BEZBJEDNOST DJECE


Porodica, prosvjetni radnici, pedagozi, policija i lokalni organi moraju dati maksimalan doprinos kako bi se obezbijedila što veća bezbjednost djece, a naročito jer statistički podaci ukazuju na alarmantne podatke da sve veći broj maloljetne djece konzumira alkohol, duvan i psihoaktivne supstance.

Ovo je, između ostalog, jedan od zaključaka današnjeg sastanka Radne grupe za bezbjednost djece, na kojem su učestvovali predstvanici Gradske uprave Bijeljina, policije, nevladinog sektora...



Ljubica Mlađenović, šef Gradskog Odsjeka u Odjeljenju  za društvene uputila je apel roditeljima i svim nadležnim organima da pojačano prate kretanje i ponašanje mladih,  kada je riječ o konzumiranju štetnih i zabranjenih supstanci.

Ona smatra da se samo multidisciplinarnim pristupom  i zajedničkim radom nadležnih institucija i ustanova, kao što su Centar za socijalni rad, Policijska uprava, Dom zdravlja, Centar za mentalno zdravlje, Gradska uprava i drugi, može pomoći mladima.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu RS i član Radne grupe, naglasila je da se na osnovu istraživanja koje je provela ova institucija došlo do poražavajućih trendova prema kojima se iz  godine u godinu povećava broj mladih koji koriste alkohol i duvan, a da se starosna granica konzumenata  spušta čak i na devet godina.

Prema njenim riječima, problem je nedostatak sistemske evidencije podataka o tome koliko djece i mladih koristi duvan i alkohol i to je jedna od naših preporuka upućena Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Vukovićeva je naglasila da Ombudsman za djecu u svom radu insistira na jačanju porodice i njene podrške djeci, jer se na taj način najbolje preventivno djeluje.

„Pozivam roditelje da se što više uključe u život i obrazovanje svoje djece, da ih kontrolišu  i razgovaraju sa njima. Samo preventivnim djelovanjem možemo da utičemo na zdravlje mladih i tako suzbijemo problem“, izjavio je Dragan Joković, izvršni direktor Udruženja građana „Otaharin“.

Prema njegovim riječima, od velikog značaja je da obrazovne ustanove otvore svoja vrata za preventivne programe koje provode organizacije civilnog društva.

Semberija info - Z. Kusmuk