U gradskoj upravi nema tumača znakovnog jezika :: Semberija INFO ::

 

U gradskoj upravi nema tumača znakovnog jezika


Narodna partija Srpske GO Bijeljina je 7. aprila 2021.godine uputila zahtjev za pristup informacijama Gradskoj upravi, u kojem je tražila da se dostavi informacija da li je u Gradskoj upravi angažovan tumač znakovnog jezika ili da li postoji zaposleno lice koje je prošlo obuku znakovnog jezika.

Odgovor na ovaj upit Narodna partija Srpske je dobila juče, 19. maja, u kojem je istaknuto da prema evidenciji Odsjeka za upravljanje ljudskim resursima, u Gradskoj upravi Bijeljina nijedan zaposlenik nije prošao obuku znakovnog jezika niti Gradska uprava ima angažovanog tumača znakovnog jezika.

Narodna partija Srpske GO Bijeljina, uputila Skupštini grada i gradonačelniku inicijativu u kojoj je predlagala angažovanje tumača u okviru Gradske uprave.

U stvarnosti osobe sa oštećenjem sluha i govora  zavise od članova svoje porodice, poznanika ili rijetkih pojedinaca koji poznaju znakovni jezik. Na taj način nemaju svoj integritet i privatnost.

Koliko puta su i „čujuće“ osobe išle u  razne institucije i  nerijetko i same nisu znale kakav dokument treba i kakva je neka procedura? Mi želimo da neko bude na raspolaganju ovoj ranjivoj kategoriji stanovništva, jer smo kao društvo dužni da podržimo jednakost u ostvarivanju prava ovih osoba, a posebno osoba sa nekim od oblika invaliditeta.

Iskreno se nadamo da će inicijativa koju smo predložili biti prihvaćena od strane odbornika i da će osobe sa oštećenjem sluha i govora imati ravnopravan odnos u svojim zahtjevima i potrebama u svih odjeljenjima Gradske uprave.
 
 
Koordinator inicijative i član NPS GO Bijeljina
                     Helena Stojić