Ograničenje brzine ključno za bolju bezbjednost saobraćaja :: Semberija INFO ::

 

Ograničenje brzine ključno za bolju bezbjednost saobraćaja


Upravljanje brzinama u naselju i, uopšte, povećanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju, bile su glavne teme današnjeg okruglog stola održanog u Bijeljini u okviru obilježavanja šeste UN Sedmice bezbjednosti saobraćaja.

Na ovom stručnom događaju, pored domaćina – predstavnika Gradske uprave Grada Bijeljina i Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske (ABSRS), učestvovali su predstavnici ministarstava saobraćaja i veza, odnosno, unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske, Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara, direktor Transportne zajednice, predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srbije, Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Direkcije za izgradnju i razvoj Grada Bijeljina, a preko video-linka uključili su se predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, Ekonomske komisije UN za Evropu i Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Otvarajući okrugli sto, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je ocijenio da su se Grad Bijeljina i ABSRS lako dogovorili da se svjetska sedmica posvećena bezbjednosti saobraćaja na nivou Srpske održi u Bijeljini.

 
- Iskoristićemo ovu priliku da obiđemo nekoliko saobraćajnih dionica u Gradu Bijeljina na kojima je dobro riješen problem saobraćajne opasnosti, ali i neke na kojim tek treba da ga riješimo. Učinićemo sve da, u saradnji sa nadležnim institucijama, na našim saobraćajnicama dobijemo bolju i bezbjedniju infrastrukturu. Nakon izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja, imenovaćemo i Savjet za bezbjednost saobraćaja koji treba da zaživi u punom kapacitetu i rješava nagomilane saobraćajne probleme u Gradu Bijeljina - najavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubića Petrović.


 
Ministar transporta i komunikacija BiH Vojin Mitrović je podsjetio da je najvažniji cilj svih aktivnosti na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja smanjenje broja žrtava saobraćajnih nesreća na nulu.
 
- Taj cilj nije lako dostižan, ali moramo težiti ka njemu. U sistemu bezbjednosti saobraćaja ima veliki broj učesnika i svi oni odgovornim radom treba da doprinose bezbjednosti – od zdravstvenih i obrazovnih ustanova, preko policije, ministarstava, pa do auto-škola i tehničkih pregleda. Pored strategija bezbjednosti saobraćaja koje izrađujemo u saradnji sa stručnjacima iz Ujedinjenih Nacija i Transportne zajednice, trenutno radimo i na reviziji projekata putne mreže, prije svega, signalizacije, kao važnog dijela saobraćajne infrastrukture - naglasio je ministar Mitrović.
 
Cilj sastanka je bio, između ostalog, ukazivanje na potrebu ograničenja brzine u naseljima na 30 kilometara na čas, jer brojni pokazatelji potvrđuju znatno manje stope smrtnosti u saobraćajnim nesrećama pri sporijoj vožnji.
 
- Prošle godine u Republici Srpskoj je u saobraćajnim nesrećama smrtno stradalo 101 lice, povrijeđeno je 2735, od toga je petina doživjela teške povrede. Naš cilj je da kroz ovakve skupove, promjene zakonskih procedura i uvažavanje mišljenja naučne zajednice idemo ka cilju od ni jednog poginulog u saobraćaju – poručio je ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić.
 
Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek je podsjetio na statističke podatke po kojima pri udaru u brzini od 50 kilometara na čas od deset ljudi preživi dvoje od deset ljudi, pri brzini od 40 kilometara na čas broj preživjelih se povećana na šest od deset, a pri brzini od 30 kilometara na čas, broj preživjelih je devet od deset.
- Ne smijemo odustati od napora da povećamo bezbjednost u saobraćaju, sve dok ne postignemo broj od nula poginulih – jasan je bio Zakonjšek.

Grad Bijeljina