BIJELjINA : SAKUPILI 15.000 POŠTANSKIH MARKICA :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA : SAKUPILI 15.000 POŠTANSKIH MARKICA


Filatelija je više od hobija, a često zna prerasti i u veliku strast, u nešto bez čega čovjek, jednostavno, ne može, kaže bijeljinski filatelista Predrag Lopandić.
 
Cijena je mnogo veća ukoliko je markica odštampana s nekom greškom, kaže Lopandić.
 
Poštanske markice je počeo sakupljati, kako kaže, od svoje sedme godine i do sada je sakupio njih oko 8.000 iz različitih dijelova svijeta.
 
Njegov poznanik Dalibor Todorović prikupio je gotovo 7.000 markica, tako da ih njih dvojica trenutno imaju oko 15.000.
 
Lopandić kaže da ih je skidao s pisama, kupovao ih na filatelističkim skupovima, aukcijama, u poštama.
 
- Sada je to sve mnogo jednostavnije i željene markice se mogu naći na internetu. Ukoliko je odštampan manji broj markica, onda im je i vrijednost veća. Najljepše su one iz Portugala, Austrije, Hrvatske, Srbije, bivšeg Sovjetskog saveza. Cijena markice je mnogo veća ukoliko je slučajno odštampana s nekom greškom. Neke pošte početkom godine najavljuju koje će markice u toj godini odštampati te je i to dobar orijentir za lakše pronalaženje odgovarajućih markica - ističe Lopandić.
 
Dalibor Todorović kaže da su njemu najzanimljivije markice iz Austrije i Njemačke te da je nabavio i one koje potječu iz perioda austrougarske okupacije BiH. Na markicama su različiti motivi, od istaknutih pojedinaca, naučnika, političara, sportista, flore i faune, automobila, vozova, brodova, a puno je i onih koje se vezuju za umjetnost i historiju.
 
(Avaz)