POČEO LUTVID FEST 2019 :: Semberija INFO ::

 

POČEO LUTVID FEST 2019


U organizaciji Narodne biblioteke ,,Filip Višnjić“ u Bijeljini se po treći put održava   Festival lutkarstva i video prezentacije knjiga ,,Lutvid fest“ na kom će učestvovati osam ekipa osnovnih škola iz Bijeljine, Crnjelova, Janje, Požege, Zaječara, Kragujevca i Kotora.

-,,Lutvid“ je bibliotečki festival koji podstiče popularizaciju knjige i čitanja. U spoju tradicionalnog i modrnog, lutkarstva kao najstarijeg oblika igre i video prezentacije ,,Lutvid  fest“ populariše knjigu i čitanje upravo putem ovih medija,  ističe Jelena Kalajdžija, bibliotekarka u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić“  koja je, zajedno sa koleginicom Snežanom Stević, idejni tvorac ovog festivala.

Festival, na kom se knjiga čita na drugi način, ove godine traje dva dana (10.  11. aprila), a otvorili su ga učenici OŠ ,,Jovan Dučić“ iz Bijeljine lutkarskom predstavom koja je urađena po knjizi Caoa Vensjuena  ,,Slamnata koliba“. Nakon njih učenici OŠ ,,Sveti Sava“ iz Crnjelova izveli su lutkarsku predstavu ,,Priča o ružnim riječima“ nastaloj po knjizi Duška Radovića. Lutkarskom predstavom ,,Mačak u Čizmama“, koja je urađena po  knjizi Šarla Peroa, jednog od najpoznatijih pisaca dječijih bajki, predstavili su se učenici OŠ ,,Knez Ivo od Semberije“ iz Bijeljine, a OŠ ,,Dragiša Luković Španac“ i Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić“ iz Kragujevca  predstavili su se lutkarskom predstavom ,,Pinokio“ Karla Kolodia.

Drugog festivalskog dana, u 10 časova, predstaviće se Kulturni centar ,,Nikola Đurković“ iz Kotora. Gosti iz Crne Gore izvešće lutkarsku predstavu ,,Tre sorele“ Stevana Koprivice.

Na festivalu se u četvrtak, sa početkom u 12 časova, predstavljaju učenici OŠ Desanka Maksimović“ iz Zaječara koji će publici približili ,, Knjigu o džungli“ Radjarda Kiplinga. Nakon njih, u 14 časova,  predstaviće se učenici OŠ ,,Meša Selimović“ iz Janje predstavom ,,Crna baka“ Desanke Maksimović. Ovogodišnji ,,Lutvid fest“ zatvaraju učenici OŠ ,,Petar Leković“ i Narodna biblioteka iz Požege koji će, u 16 časova, koji će izvesti lutkarsku  predstavu ,,Grozni Gaša i vremeplov“, po knjizi Frančeske Simon.

U okviru festivala otvorena je i izložba lutaka pod nazivom ,,Da ti šapnem kako smo ispali iz knjiga“, a izložene lutke su iz posebnog fonda bijeljinske biblioteke.

-Nadamo se da ćemo lutkarskim prikazima i predstavljanjem knjiga zainteresovati djecu da uzmu knjige u ruke i podstaknuti predstavama da  će  poželjeti da ih i pročitaju, rekla je Jelena Kalajdžija.

Završnica ovogodišnjeg  festivala biće ,,Lutvidić“. Naime, dok se bude čekalo na odluku žirija o tome kome će dodijeliti nagrade, pred publikom će prodefilovati  mališani predškolskih ustanova ,,Čika Jova Zmaj“, ,,Dragan i Zoran“, ,,Štrumpfograd“, ,,Čarolija“, ,,Nodi“, ,,Bubamara“, ,,Kolibri“  i ,,Vini Pu“, te Udruženje ,,Arta“ i  predsataviti lutke koje su oni izradili.

​Semberija info