Peta redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina: Usvojeni izvještaji nekoliko javnih preduzeća i ustanova :: Semberija INFO ::

 

Peta redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina: Usvojeni izvještaji nekoliko javnih preduzeća i ustanova


Sjednica Skupštine Grada, počela je minutom ćutanja povodom smrti ranijeg odbornika Pantelija Savića, a nakon usvajanja dnevnog reda, odbornici su u prvom dijelu zasijedanja usvojili više značajnih odluka koje su u interesu grada i građana.

Pažnja odbornika bila je usmjerena na konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za 2020. godinu, kao i izvještaj za period od 1. januara do 31. marta 2021. godine. Predsjednik Skupštine Aleksandra Đurđević je istakao da je budžet u prvom kvartalu „probijen“ za oko 16 odsto zbog povećanja plata zaposlenih u javnoj upravi i budžetskih korisnika.

- Kolektivni ugovor je promijenjen i to je dovelo do povećanja plate radnicima u javnoj upravi što nije budžetski planirano, s obzirom na to da je u prvom kvartalu bilo privremeno finansiranje“, pojasnio je Đurđević.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović izjavio je da je rasprava o izvršenju budžeta za 2020. godinu pokazala da su u prethodnoj godini stvorene nepredviđene obaveze koje opterećuju ovogodišnji budžet. 

- Izvještaj o izvršenju budžeta u prošloj godini „izbacio je na površinu“ niz minusa u poslovanju, a 1. 700.000 KM su neizmirene obaveze javnih preduzeća, što se ne smije tolerisati“, rekao je Petrović. Predmet interesovanja odbornika, ali i medija, bio je upravni spor u Okružnom sudu u Bijeljini po čijoj odluci su poništena skupštinska rješenja o imenovanju načelnika odjeljenja, a gradonačelnik Petrović je istakao da je dobro što nije potpisao nelegalna rješenja skupštinske većine.

- Da sam potpisao rješenja, plate bi dobijali načelnici koji su izabrani na nelegalan način, a samim tim što nisam potpisao rješenja, ušteđeno je više od 200.000 KM budžetskih sredstava“, rekao je Petrović. Šef Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović, rekao je da će poštovati odluku, ali da nisu zadovoljni.

- Mi unutar koalicije imamo određena neslaganja po ovom pitanju. Naš pravni tim nam je rekao ako podnesemo žalbu, može da traje preko godinu dana. Ja sam protiv toga, ali dogovorićemo na nivou koalicije“, rekao je Milovanović.

Na sjednici su usvojeni i prijedlozi odluka o izradi strateških dokumenata za grad,  dio odluka koje se odnose na imovinsko-pravne odnose i na podsticaj poljoprivredne proizvodnje, te će se u narednom periodu raditi na izradi regulacionih planova Dašnica 1, Galac, Filip Višnjić i Gvozdevići. Usvojen je i prijedlog odluke o  pristupanju izradi urbanističkog projekta „Poslovni komercijalno-administrativni centar“ u okviru regulacionog plana Centar grada, a za koji je zainteresovana firma iz Zvornika, koja bi i bila investitor.

Odbornici su takođe donijeli odluku o davanju na korišćenje poslovnog prostora bez naknade, Turističkoj organizaciji Grada Bijeljina, a prostor se nalazi u Ulici Patrijarha Pavla. Među tačkama koje su usvojene  je i odluka o stipendiranju učenika i studenata, odluka o obavljanju prevoza lica sa invaliditetom, odluka o finansiranju naučno-istraživačkih radova, kao i odluka o nagrađivanju učenika i studenata, a usvojena je i odluka o programu korišćenja sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje predviđenih budžetom za 2021. godinu, a ukupan iznos je 1. 400. 000 KM.

U prvom dijelu sjednice, s obzirom da je za dnevni red planirano 35 tačaka, usvojene su 23, a  prema ocjeni predsjednika Skupštine Aleksandra Đurđevića  i gradonačelnika Ljubiše Petrovića, prvi dio sjednice bio je konstruktivan.

- Prvi dio sjednice je protekao u korektnoj atmosferi, a rasprave su, zahvaljujući dobroj pripremljenosti učesnika, bile konstruktivne“, rekao je Đurđević. 

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je istakao da su odbornici, u prvom dijelu zasijedanja, uz konstruktivnu raspravu, usvojili veoma važne odluke za Grad i sugrađane.

U nastavku pete sjednice Skupštine, odbornici su raspravljali o omladinskom aktivizmu, zaštiti djece s posebnim potrebama, dok je tačka dnevnog reda o programu razvoja sporta vraćen predlagaču na doradu, rapravljano je i o izvještajima nekoliko javnih ustanova i preduzeća.

Predsjednik Skupštine Aleksandar Đurđević naglasio je da je izvještaj o radu i planu rada Doma zdravlja usvojen jednoglasno uz pohvale svih prisutnih.  

- Izvještaj je jednoglasno usvojen uz aplauz i pohvalu zdravstvenim radnicima koji već 15 mjeseci liječe sugrađane i bore se protiv vurisa korona. Dom zdravlja je ponos našeg grada“, rekao je Đurđević i dodao da je jednoglasno usvojen i izvještaj Direkcije za izgradnju i razvoj grada, koja je, kako je rekao, „takođe na ponos Grada i građana“. 

Pohvale na rad Doma zdravlja iznio je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i odao priznanje za predan rad zdravstvenih radnika.

Na sjednici je usvojen i izvještaj o radu SKUD „Semberija“, izvještaj o radu JP „Vode“ i preduzeća „Eko-dep“.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je rekao da je u dosadašnjem radu Skupštine uočena nesigurnost kod direktora nekih ustanova čiji su izvještaji „puni nelogičnosti“, a kao primjer je naveo preduzeća „Vode“, „Eko-dep“ i Centar za socijalni rad, koji nema upotrebnu dozvolu.

- Navedena preduzeća loše posluju, a ipak imaju podršku skupštinske većine, bez obzira što se čini šteta upravo građanima, jer se troše pare naroda“, rekao je Petrović.

​Raspravu odbornika izazvao je izvještaj o radu „Eko-depa“, preduzeća koje je, kako je istaknuto, „važan privredni subjekat, ali nikada nije trebalo da bude na lokaciji na kojoj se nalazi, posebno zbog neprijatnih mirisa koji se u ljetnom periodu šire gradom, te da deponija, koja je regionalnog karaktera, ne zadovoljava ekološku, ekonomsku, ali ni ni energetsku efikasnost“. Petrović je rekao da će u narednom periodu biti uključeno više relevantnih faktora kako bi se rješavao evidentan problem deponije.

Odbornici su na sjednici usvojili i prijedloge odluke komisije za izbore i imenovanja, a potom su usvojene i inicijative odbornika.                       

Semberija info - O. Stjepanović