BIJELjINA: ODRŽAN OKRUGLI STO O PROBLEMU TRAŽENjA NESTALIH :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: ODRŽAN OKRUGLI STO O PROBLEMU TRAŽENjA NESTALIH


“Veliki problem u procesu traženja nestalih političke opstrukcije”

 Učesnici okruglog stola, naročito porodice nestalih i zarobljenih Srba, na današnjem okruglom stolu istakli su da su političke opstrukcije najveći problem za proces traženja nestalih.

Kako je istaknuto, okrugli sto, na koji se nisu odazvali predstvanici Tužilaštva BiH i Ministarstva odbrane BiH, organizovan je, jer proteklih godinu dana Tužilaštvo BiH nije radilo na identifikaciji  Srba nestalih tokom odbrambeno – otadžbinskog rata.



Međutim, iako uredno pozvani, predstavnici Tužilaštva BiH i  Ministarstva odbrane BiH, nisu prisustvovali ovom sastanku, iako  RS traga za još 1.650 nestalih osoba.

Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja porodica nestalih Semberije i Majevice, izjavila je da je sramno ignorisanje ovakvog skupa od strane predstavnika Tužilaštva BiH i  Ministarstva odbrane BiH.

Ona smatra da nikome nisu važne srpske žrtve, zbog čega Savez udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica RS traži da se pokrenu neki novi zakonski mehanizmi.

Nikola Perišić, predsjedavajući Instituta  za traženje nestalih BiH, izjavio je se ova institucija, zajedno sa svim drugim akterima,  mora  okrenuti inovativnim  metodama traženja – upotreba geo radara i geo sondi.

Prema njegovim riječima, pouzdanost informacija putem rada istražilaca standardnim metodama je ispod deset odsto.



Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, pohvalio je rad Udruženja za traženje nestalih sa Smiljom Mitrović na čelu, navodeći da će Gradska uprava  Bijeljine i dalje podržavati rad ovog udruženja.

U RS je 1995. broj nestalih iznosio 5.400, a do sada su pronađeni posmrtni ostaci  više od 3. 400 osobe.

U Savezu za traženje nestalih RS kažu  da je sramna i žalosna činjenica da, 26 godina nakon  završetka rata, nije pronađeno još  1. 650 osoba, što je, kako je naglašeno, više nego bolno za porodice nestalih.

Okrugli sto održan je u organizaciji Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica.

Semberija info - Tekst i foto: Z.Kusmuk