LOPARE: OTVOREN 14. LIKOVNI SABOR :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: OTVOREN 14. LIKOVNI SABOR


Likovni sabor “Majevica 2021“ svečano je otvoren u Centru za kulturu Lopare. 

Manifestacija, čiji domaćin je Miladin Lukić, akademski slikar i vlasnik Ateljea 313, okupila je još sedam likovnih umjetnika. 

Pored Lukića, u galeriji Doma kulture od 21. do 27. juna, svoja djela će stvarati: Dušan Mikonjić Maher, Budo Slavković, Snežana Lazarević Bekrić, Dragana Kuprešanin, Milan Milić Jagodinski, Dušica Topalović i Vesna Vujičić.



„Četrnaesti, po redu,  likovni sabor je posvećen preminulom Milutinu Dediću, akademskom slikaru, istoričaru umjetnosti i putopiscu, koji je u Loparama i na Majevici ostavio neizbrisiv trag“, rekao je Mirko Stević, direktor Centra za kulturu Lopare.

On je podsjetio na značaj Dedićevih slika, koje su nastajale na prethodnim saborima, putopisa, zapažanja o kulturno-istorijskom nasljeđu i predavanja tokom boravka na Majevici.

Na  otvaranju sabora postavljena je izložba slika i predstavljen je katalog sa prošlogodišnjeg sabora, izložena je Dedićeva monografija Tršić, autobiografija i  umjetnička slika pomenutog autora.

„Ovo je moje treće učešće na likovnom saboru“, rekla je Dragana Kuprešanin, likovna i primijenjena umjetnica iz Beograda. 

Ona je izrazila zadovoljstvo ponovnim okupljanjem,  druženjem umjetnika i stvaranjem na Majevici, uz zahvalnost domaćinima sabora.

„Ovogodišnji sabor je u organizaciji Centra za kulturu Lopare i  Ateljea 313 iz Priboja, pokrovitelj je opština Lopare, a sponzor Miroslav Kojadinović, humanista i privrednik iz Njemačke“, saopštio je Milenko Ristić, predsjednik Skupštine opštine Lopare.

On je izrazio zahvalnost Kojadinoviću, koji živi i radi u Njemačkoj, a rodom je iz Republike Srpske.

„Ovaj privrednik, dugi niz godina svojim humanim radom, pomaže ljudima u opštini Lopare i širom Republike Srpske“, naglasio je Ristić.