DISKRIMINACIJA ŽENA S INVALIDITETOM :: Semberija INFO ::

 

DISKRIMINACIJA ŽENA S INVALIDITETOM


Koalicija OOSI Grada Bijeljina KOLOSI danas organizuje konferenciju za štampu, na kojoj će najaviti trogodišnji projekat „Ovde sam - vidljiva i ponosna”,  koji realizuju kroz podršku MyRight-a iz Sarajeva, a koji je finansirala Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja ambasada Švedske u BiH.

Pres će biti u 12 časova i 30 minuta u prostorijama koalicije KOLOSI, a učesnici su rukovodstvo koalicije, projekt - koordinator i tim za rad na terenu vezan za prikupljanje podataka o ženama sa invaliditetom, koje su isključene iz društvenih dešavanja. Žene i djevojke s invaliditetom su izložene višestrukoj diskriminaciji, navode organizatori,  i naglašavaju da je počeo trogodišnji projekat osnaživanja žena i djevojaka s invaliditetom „Ovdje sam – vidljiva i ponosna“.

-Naše društvo nije poticajno za žene, a kada se tu još pridruži i invaliditet, onda se može govoriti o višestrukoj diskriminaciji. Rijetko se dešava da su prava žena i djevojaka s invaliditetom posebno i smisleno uključena u pitanja od interesa za cijelo društvo, pa se životne situacije iz perspektive djevojaka i žena s invaliditetom, njihova prava i potrebe rijetko prikazuju. Mali broj studija i istraživanja se bavi ovim pitanjem, i uglavnom su žene s invaliditetom zapostavljane u studijama i istraživačkim izvještajima o osobama s invaliditetom, feminističkim studijama i drugim važnim pitanjima koja su izravno povezana s njihovim životom.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih žene i djevojke s invaliditetom nisu aktivni sudionici u pitanjima koja se direktno tiču njihovog položaja u društu – porodična situacija, isključenost iz obrazovnih procesa, nezaposlenost, nisko samopouzdanje, neuključivanje u rad lokalnih organizacija osoba s invaliditetom.

Prema popisu stanovništa iz 2013. godine, postoji 161.083 žena s invaliditetom, a prema procjeni MyRight-a, manje od 2% je vidljivo i aktivno u organizacijama ili općenito u lokalnim zajednicama.

Zbog toga je organizacija MyRight zajedno sa svojim partnerima, organizacijama osoba s invaliditetom okupljenih u pet regionalnih koalicija kreirala projekat s ciljem identifikovanja žena i djevojaka s invaliditetom u lokalnim zajednicama, te program njihovog osnaživanja i jačanja kompetencija. Projekat će trajati tri godine kroz radionice i mentorski program, a cilj je da se poveća broj žena i djevojaka s invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba s invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama s invaliditetom.

U narednom periodu će Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljine KOLOSI, udruženja osoba s invaliditetom na području Bijeljine da kontaktiraju i posjete porodice žena i djevojaka s invaliditetom s ciljem prikupljanja podataka i motiviranja da se što veći broj žena i djevojaka uključi u ovaj program. Pozivamo sve žene i punoljetne djevojke s invaliditetom koje se do sada nisu uključivale u rad organizacija osoba s invaliditetom na području koje pokriva koalicija Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljina KOLOSI  da nam se jave na telefon 065 661 807  ili email [email protected]'', naveo je Milorad Jović, tehnički sekretar Koalicije.

Semberija info