POSTHUMNO PRIZNANjE GRADA KRUŠEVCA MIĆI MIĆIĆU :: Semberija INFO ::

 

POSTHUMNO PRIZNANjE GRADA KRUŠEVCA MIĆI MIĆIĆU


Na svečanoj prazničnoj akademiji u okviru vidovdanskih dana u Kruševcu delegaciji grada Bijeljina uručeno je posthumno priznanje - plaketa grada Kruševca ranijem gradonačelniku Mići Mićiću, saopšteno je iz bijeljinske Gradske uprave.

Aktuelni gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je, na poziv gradonačelnika bratskog grada Kruševca, prisustvovao svečanostima koje su u Kruševcu organizovane povodom Vidovdana i 650. godišnjice od osnivanja nekadašnje prijestonice kneza Lazara.

Petrović i gradonačelnik Kruševca Jasmina Palurović saglasili su da je saradnja dva bratska grada na obostranu korist i da pobratimske veze predstavljaju trajnu vrijednost koju treba njegovati i ubuduće, pogotovo imajući u vidu sve izraženiju potrebu za prevazilaženje graničnih barijera između zemalja regiona.

- Ovo je moja prva posjeta gradu Kruševcu u svojstvu gradonačelnika, ali srdačnost sa kojom smo dočekani je najbolja potvrda da su veze naših gradova čvrste i bratske. Bila nam je izuzetna čast i da budemo dio obilježavanja velikog jubileja koji po značaju uveliko prevazilazi lokalne okvire, a posjeta Kruševcu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dodatno je uveličala svečanosti - rekao je Petrović.

Vidovdan se u Kruševcu obilježava i kao Dan grada, pa su ove posjete, osim protokolarnih događaja, prilika za susrete i razgovore sa domaćinima, delegacijama gradova iz Srbije i drugih zemalja s kojima Kruševac ostvaruje saradnju, kao i zvaničnicima Republike Srbije.

Ove godine na svečanostima u Kruševcu učestvovali su, između ostalih, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i brojni episkopi Srpske pravoslavne crkve, među kojima je bio i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić sa ministrima, šef BIA Bratislav Gašić i drugi zvaničnici.

U okviru vidovdanskih dana otkriven je novi spomenik osnivaču grada - knezu Lazaru.
 
(SRNA)