Otkup pšenice u Mlinu Pavlović: Dok traje žetva, ne gleda se na radno vrijeme :: Semberija INFO ::

 

Otkup pšenice u Mlinu Pavlović: Dok traje žetva, ne gleda se na radno vrijeme


Otkup pšenice  uveliko traje i u Mlinskoprerađivačkom preduzeću “Mlin Pavlović” iz Crnjelova. Radi se udarnički, ne gleda se na radno vrijeme. Svakodnevno u silose “Mlina Pavlović” skladišti  se od 600 do 700 tona  ovogodišnjeg roda pšenice.



Slavko Mirčić, poslovođa u ovom preduzeću kaže da je prosječan rod pšenice u ovom dijelu Semberije od osam do 8,5 tona.

“Radimo od ranog jutra do kasnih večernjih sati. Zadovoljni smo hektolitarskom težinom koja iznosi od 70 do 83, dok vlaga iznosi od 12 do 14 odsto. Preuzećemo svu pšenicu koju ratari dovezu u naš mlin i platićemo je po 37 pfeniga”, kaže Mirčić.



Sandra Josipović, tehnolog u “Mlinu Pavlović”, kaže da je zadovoljna hektolitarskom težinom zrna, dok je procenat proteina u pšenici izuzetno nizak.

“Imamo pšenicu  u kojoj protein iznosi 6,6, što je nedovoljno, u odnosu na protein u ječmu i kukuruzu, koji je značajno veći.  Dobijemo i pšenicu gdje sadržaj protein iznosi oko jedanaest odsto, ali je takve pšenice izuzetno malo”, kaže Sandra Josipović, ističući da će u ovogodišnjoj pšenici problem predstavljati nedostatak proteina i glutena, tako da je neminovan uvoz određenih količina pšenice da bi se poboljšao  kvalitet brašna.

Semberija info - Lj. Ljubojević
Foto - B. Milošević