U SEMBERIJI IZVRŠENA ANALIZA UPISA UČENIKA :: Semberija INFO ::

 

U SEMBERIJI IZVRŠENA ANALIZA UPISA UČENIKA


Foto: RTRS
Analiza upisa učenika u regiji Semberija bio je povod sastanka direktora srednjih škola sa ovog područja.

Planirani broj đaka upisan je u gotovo svim srednjim školama, mjesta ima samo u školama u Janji i Loparama.

U školi u Janji je ostalo najviše nepopunjneih mjesta. Većina zanimanja koja su ponuđena učenicima u ovoj školi popunjena su 60 odsto. Mjesta ima i u Srednjoj školi u Loparama.

- Jedini imamo građevinske i turističke tehničare, a od deficitarnih imamo keramičare, tesare, kuvare i konobare. Imali smo primjer od 19 kuvara i konobara da su nakon mature njih 18 našlo odmah posao - rekao je direktor Srednje škole u Janji Aleksandar Matić.

Upućen je apel roditeljima koji svoju djecu nisu uspjeli upisati u dva upisna roka u neki od željenih smjerova, da ih preusmjere u škole u Janji i u Loparama.

- Plan upisa je dobro napravljen, bilo je dovoljno prostora za upisa učenika. Nismo zadovoljni kada je riječ o upisu u deficitarna zanimanja na području grada - istakao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija Duško Đurić.

Analizirane su i smjernice naredne upisne politike sa predstavnicima vlasti u Bijeljini. Pozivu da prisustvuje sastanku odazvao se predsjednik skupštine grada.

- Određena deficitarna zanimanja nisu popunjena i to treba promovisati više u narednom periodu, pogotovo što tu ima podrška lokalne zajednice i ministarstva koje je dalo stipendije - dodao je predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

Zaključeno je da se u narednom periodu riješi i eventulno pitanje viška nastavnika, ako do toga dođe usljed nedostatka potrebnog fonda časova. Nešto više od 900 učenika će pohađati prve razrede u ovoj regiji u narednoj školskoj godini.
 
(RTRS)