PROMOCIJA DRINICE, BUDUĆEG ZAŠTIĆENOG PODRUČJA :: Semberija INFO ::

 

PROMOCIJA DRINICE, BUDUĆEG ZAŠTIĆENOG PODRUČJA


U Eko-vizitor centru ,,Jezera“ u Bijeljini održan je prvi ,,Zeleni eko festival Drinica 21“ koji je trajao od 23. do 25. jula. Ovu trodnevnu manifestaciju organizovalo je Ekološko udruženje ,,Eko put“ s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite prirode i barskog sistema starog drinskog toka, kao i promociju Eko-vizitor centra ,,Jezera“ kao posjetilačkog centra budućeg zaštićenog područja ,,Drinica“.
 
Niz obrazovnih, sajamskih i zabavnih sadržaja obilježili su ovu manifestaciju, a predsjednica Ekološkog udruženja ,,Eko put“ Snežana Jagodić Vujić navodi da je za vrijeme trajanja festivala kroz Eko vizitor centar ,,Jezera“ prošlo oko 400 posjetioca.  

-U prostoru našeg eko-vizitor centra održan je prvi Zeleni outdoor festival (manifestacija koja je povezala kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu) sa ciljem promocije budućeg zaštićenog područja barskog sistema starog drinskog toka Drinice- bara Starača.  Učesnici i posjetioci imali su priliku da tokom tri dana festivala pogledaju izložbu fotografija ,,Od dvije deponije do vizitorskog centra“, da učestvuju u šetnji ,,Dabrovom stazom“ na mjestu gdje su se dabrovi nakon više od jednog vijeka ponovo pojavili u Semberiji, zatim da vide i nešto kupe na bazaru rukotvorina i prirodnih proizvoda, učestvuju u eko radionicama i uživaju u poeziji naših pjesnika i pjesnikinja iz Književnog kluba ,,Jovan Dučić“. Posebno bih naglasila i to da je prilikom održavanja festivala pružena i podrška protestu protiv izgradnje rudnika litijuma kod Loznice koji bi mogao, ako počne sa radom, da dovede do direktnog zagađenja drinskih voda na kojima leži Bijeljina“, rekla je Snežana Jagodić Vujić. 

Inače, kako pojašnjavaju organizatori, ovaj eko festival je organizovan u sklopu projekta ,,Revitalizacija dijela starog drinskog toka Drinice- bare Starače u procesu upravljanja zaštićenog područja“, a projekat je podržala Javna ustanova ,,Vode Srpske“.



Da podsjetimo, Ekološko udruženje ,,Eko put“ formiralo je Eko centar ,,Jezera“ 2013. godine kada su od grada dobili na korištenje i upravljanje zemljište površine dva i po hektara u sistemu starog drinskog toka, starače Drinice pored Pavlović puta u neposrednoj blizini glavnog korita rijeke Drine, u okviru budućeg zaštićenog područja u donjem toku i ušću Drine u Savu.

-Lokacija je bila totalno devastirana i pretvorena u divlju deponiju otpada“, podsjeća Snežana Jagodić Vujić koja kaže da su aktivisti Ekološkog udruženja ,,Eko put“ godinama čistili otpad, a i sanirali štetu nastalu nakon katastrofalnih poplava 2014. godine. Uredili smo prilazni put i ulaznu kapiju sa dijelom ograde, izgradili vidikovac, dva višenamjenska objekta i ljetnu učionicu, pet drvenih objekata za smještaj učesnika radionica i kampova“, navodi Snežana Jagodić Vujić. 

Prema njenim riječima, najveći infrastrukturni radovi bili su na dijelu lokacije površine manje od jednog hektara gdje su, nakon uklanjanja otpada, otvoreni izvori i produbljeno jezero maksimalne dubine do pet metara koji služe za posmatranje i istraživanje.

Kako procjenjuje, od 2016. godine kroz Eko vizitor centar ,,Jezera“ prošlo je 10.000 posjetilaca, ekoloških i građanskih aktivista, mladih, članova mnogobrojnih udruženja, kako iz Bijeljine, tako i drugih sredina.

-Uporedo sa revitalizacijom barskog sistema radimo i na izgradnji infrastrukture za višednevni smještaj i boravak posjetilaca, organizujemo naučno-istraživačke kampove, proučavamo biljne i životinjske vrste i organizujemo brojne edukativne sadržaje s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite prirode“, navodi Snežana Jagodić Vujić.



Semberija info