RECIKLAŽOM GRAĐEVINSKOG OTPADA PROIZVODE BETON :: Semberija INFO ::

 

RECIKLAŽOM GRAĐEVINSKOG OTPADA PROIZVODE BETON


PGP -Graditelj iz Bijeljine jedno je od rijetkih preduzeća u BiH koje koristi građevinski otpad za proizvodnju betona čime direktno utiču na smanjenje zagađenja i očuvanje životne sredine.

Zahvaljujući grantu iz C2C fonda nabavili su drobilicu koju koriste za reciklažu građevinskog otpada. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 145.709 KM koji je kompanija finansirala sa 59,73%, a ostatak od 40,27% obezbijedio je C2C fond, prenosi Preduzetnički portal RS.

- Realizacijom ovog projekta uticali smo na smanjenje zagađenja životne sredine građevinskim otpadom. Postavljanjem ovog postrojenja omogućili smo manje korišćenje prirodnih izvora agregata, smanjujemo površinu deponija građevinskog materijala i emitovanje štetnih gasova prilikom transporta. Nakon instaliranja opreme, ukazala se potreba za angažovanjem dva radnika što je dodatni efekat realizacije ovog projekta - kažu u Graditelju.
U planu je i nabavka postrojenja za proizvodnju betonskih kocki od recikliranog materijala koje bi bile ekološki proizvod.

- Na taj način proširićemo naš asortiman proizvoda i povećati broj zaposlenih, a istovremeno dodatno pozitivno uticati na životnu sredinu. Podrška C2C fonda bila je izuzetno značajna za nas, ali i za druga mala i srednja preduzeća jer podstiče na uvođenje novih inovativnih tehnologija i olakšava prilagođavanje zahtjevima tržišta koji se konstantno mijenjaju - ističu u ovoj kompaniji.

PGP -Graditelj je proizvodno građevinsko preduzeće osnovano prije 22 godine u Bijeljini. U proteklom periodu mnogo su ulagali u razvoj i širenje proizvodnih kapaciteta, te širenje asortimana proizvoda i usluga koje nude kupcima.

Danas raspolažu sa četiri proizvodna postrojenja: separacija za preradu šljunka, fabrika za proizvodnju betona, mašina za proizvodnju betonskih cijevi i drobilica za proizvodnju recikliranog agregata. Pored toga posjeduju svu potrebnu mehanizaciju za izvođenje svih vrsta građevinskih radova, kao i licence za izvođenje građevinskih radova vršenje energetskog pregleda zgrada.

Firma PGP-Graditelj ima 13 zaposlenih.

Zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini uspostavljen je Challenge to Change, C2C, program. Projekat provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske-RARS. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Glavni cilj projekta je jačanje privrednog razvoja u BiH, kao i saradnje Švedske i BiH.

(eKapija)