BIO JEDNOM JEDAN LAF - DUŠKO RADOVIĆ  :: Semberija INFO ::

 

BIO JEDNOM JEDAN LAF - DUŠKO RADOVIĆ 


Toliko duše u jednom Dušku i toliko rada u jednom Radoviću teško da ćemo ponovo naći, rečeno je u Narodnoj biblioteci ,,Filip Višnjić“ u Bijeljini na otvaranju izložbe Biblioteke grada Beograda ,,Bio jednom jedan laf“ posvećene životu i stvaralaštvu Duška Radovića.
 
Autorke ove postavke su  načelnica Odjeljenja za kulturne programe Biblioteke grada Beograda  Sara Ivković Marković i bibliotekarka Violeta Đorđević, koje su na zanimljiv način predstavile stvaralački opus jedinstvenog pisca i harizmatične ličnosti kakav je bio Duško Radović.
 
U bijeljinskoj biblioteci predstavljen je cjelokupan književni opus ovog velikog pisca za djecu i odrasle, a čitavim izložbenim prostorom okačeni su njegovi čuveni aforizmi. 
 


-Biblioteka grada Beograda je uradila preko 30 izložbi, ali ova je praktično  doživjela turneju, u našu biblioteku se nije ni vraćala, a turneja je trajala gotovo šest godina. Moja koleginica Violeta Đorđević i ja išle smo od grada do grada, obišle smo više od 50 gradova u Srbiji, a išle smo i po regioni- bili smo u Mađarskoj i Bugarskoj, a evo nas sada i u Republici Srpskoj“, kaže Sara Ivković Marković istakavši da je u pitanju izložba koju je Biblioteka grada Beograda, u saradnji sa Ministarstvom kulture, prvi put otvorila 2014. godine na tridesetogodišnjicu smrti Duška Radovića.
 


Izložba o Dušku Radoviću (1922- 1984) je predstavljanje njegovog života od ranog djetinjstva u Nišu, preko odrastanja u Subotici do dolaska u Beograd i početka rada u ,,Pionirskim novinama“, potom uređivanja programa za djecu Radio Beograda, pisanja kultne drame za djecu ,,Kapetan Džon Piplfoks“, koja je i danas, pola vijeka kasnije rado slušana. Prelaskom u Televiziju Beograd počelo je novo poglavlje u njegovom stvaralaštvu, jer su se rađale kultne serije ,,Na slovo na slovo“, ,,Laku noć djeco“, ,,Ženski razgovori“...Slijedi rad u časopisu ,,Poletarac“, pa uređivanje radio programa Studija B i nezaboravne emisije ,,Beograde dobro jutro“.
 
-Autorski tim Biblioteke grada Beograda, koji je radio ovu izložbu, istraživao je sve književne i međuknjiževne prostore u kojima je Duško Radović boravio i stvarao zaista jedinstvena i neprevaziđena djela, jer on je za sebe govorio  da je ,,šnajderka koja šije po kućama“ i da je ,,pisanje zanat koji ljudima treba staviti na raspolaganje“. Mnoge stvari je radio po zadatku, ali radeći ih stvarao je remek djela koja ni do danas nisu prevaziđena“, ističe Violeta Đorđević dodavši da je Duško Radović poslove mijenjao svakih sedam godina, te da je radio na preko 50 vrsta primjenjene umjetnosti- pisao je tekstove za vjenčanja, radiio reklamne slogane, bio vatreni navijač fudbalskog kluba ,,Partizan“, pa su i neki od najmoćnijih navijačkih slogana potekli od njega.
 
Direktorka Narodne biblioteke ,,Filip Višnjić“ Željana Arsenović  kaže da izložba prati i osvjetljava trag koji je Duško Radović ostavio radeći kao novinar, pisac, radio i televizijski urednik i aforističar.
 

-Znamo da se Duško Radović ogledao u mnogim žanrovima, a ovu izložbu su pripremile koleginice iz Biblioteke grada Beograda i ona u okviru jednog velikog projekta obilazi biblioteke i fakultete po Srbiji i regiji, i nama je čast što smo u prilici da budemo domaćini ove izložbe“, kaže Željana Arsenović navodeći da će izložba ostati u Bijeljini do kraja septembra i evo prilike da se nađe vremena, posjeti izložbu  na kojoj se brzo primijeti da je Duško  Radović i danas aktuelan kao i nekoliko decenija radnije.

Duško Radović je bio novinar, pisac, pjesnik, aforističar, televizijski i radio urednik, ali svojim promišljenim djelom i neponovljivim talentom zauvijek živi u našim mislima i našem sjećanju. Nekada mnogo više nego što smo toga svjesni.